18 August 2016

Turkiye Day 7 - Morning from Cappadocia

Assalamualaikum. Marhaba. 

*lompat bintang* Tahniah kerana berjaya mengekalan momentum hormon R. *clapclapclap*

10 April 2015
Goreme, Cappadocia

Malam semalam tidur adalah lena total. Tiada gangguan any entity yang tidak diingini. Lagu terpasang until Subuh; pelik sebab aku boleh tidur dengan jayanya sebab aku jenis ndak boleh tidur kalau ada any bunyi i.e lagu, orang bercakap. Maybe memang penat maksimum malam tu; that's why boleh tidur lena. Syukur. 

Lepas Subuh, aku lepak-lepak lagi dalam bilik. Jenguk luar tingkap bilik, still gelap gulita. Tiada faedah pun keluar awal, bukan boleh nampak segala hot balloons di awanan tu. To those asking why I didn't go up in a hot balloon to enjoy the surreal landscape of Cappadocia. My honest answer would be; 

I don't think I 'could afford' to pay for the ride. Sekian.

As much as I wanted to ride in one; I just couldn't digest the price I have to pay for the ride. Tapi orang bilang; why not for the sake of experience. Bukan selalu spend duit untuk benda macam gitu. Well, itu orang bilang. Aku bilang; I have other thing to do rather than riding the hot balloon. For the sake of experience; I prefer to try paragliding. AND ice climbing. Lain orang, lain citarasa. Yes? But then again; suatu hari manatau aku terbuka hati untuk naik benda alah tu. Siapa tahu suddenly hati jadi berbalik-balik. 

So anyway, that morning dalam pada excited mau tunggu kelibat hot balloon...aku terlelap sekejap. Luckily terjaga on time. Bedebah betul perangai. So I rushed to the balcony. Wearing only slippers & my pyjamas. Masa tu ndak terfikir pasal kesejukkan yang bakal gigit tulang. Excitement at its highest level. Puaslah ambil gambar seluruh sudut. Siap lompat pi balkoni sebelah. Turun tangga pi depan reception office bagai. Regardless pagi yang sendu. Sinar mentari adalah nan hado kelihatan. No sunrise for me & yang naik hot balloon. Fair!

Nasiblah bawa camera yang boleh zoom sampai x24. Sampai nun di hujung sana aku boleh nampak. Tapi tangan harus steady; else gambar tetap blur ke laut juga. That being said; banyak jak gambar yang aku terpaksa delete. Tidak memenuhi piawai si Err. Tangan gigil baq hang. Apa boleh buat; fakta kehidupan.
# Sebenarnya ada rasa bahagia dapat peluang tengok view macam ni. 
# Don't ask me how they navigate the direction of these balloons. All I know is that benda ni depends on the wind. 
# Berusaha fokus balloon yang ada lambang Turkiye tau.
# Landed di Sunset Point. And boleh dengar bunyi api + gas dari balloon ni semua. 
No! Aku memang tiada plan untuk witness ni semua di Sunset Point. Terima kasih daun keladi lah mau suruh aku mendaki seawal Subuh. Segigih mana pun si Err di tempat orang; mendaki di Subuh hari adalah a big no. Unless memang tiada cara lain untuk tengok belon ni semua.
# Yang lambat landing.
Nearly 20 minutes standing; baru aku realize betapa sejuknya angin pagi tu. Patutlah gigil semacam. Baru si Err berslipper cuma. Slipper hotel! Yang nipis tu. Bijak bestari. Dalam kalut mau balik bilik, I bumped into Mr Arif. Laju dia suruh aku masuk bilik takut nanti sakit. He said that after screening me from head to toe. Mesti dalam hati dia puji kegigihan aku berlari keluar bilik semata-mata demi hot balloons. Dalam sibuk suruh aku balik, sempat juga dia cakap sama aku.

"Lucky u didn't ride the balloon, huh. To tell the truth, now is actually not the best week to go up in those."

Si Err senyum. Yes, truly lucky I am. Aku ndak perjudi nasib gitu. Walhal memang ndak mau naik pun.

After shower, ready ready bagai & off I went to the dining hall. Kena memanjat tangga lagi sebab bilik aku di bawah hall tu. 
# Breakfast spread. Semua yang sihat-sihat sahaja.
# First round. 
And masa tengah sibuk ambil second round breakfast *perangai buruk lantak*, suddenly aku pelik guest yang lain ber-uwaaa-uwaaa. Then I heard the word 'snow'. Lantas si Err memandang ke luar; sikit jatuh pinggan aku. Apa ni snow in April; spring! Bukan ndak bersyukur ok. Kalau ikut perasaan, mau aku menari zapin di rooftop hotel ni. Tapi mengenangkan baju-bajan yang aku bawa & sedang pakai...menangis ok bila ingat nasib diri. Semua tau betapa aku suka winter, betapa aku suka snowfall. Cuma saat & ketika ini aku jadi confuse.

Lepas breakfast tu aku ada tour untuk explore tanah Cappadocia. And based on the itinerary; kami akan ada aktiviti panjat monastery nun di atas bukit. It also includes a 3 kilometer hiking walk at one of the famous valley in Cappadocia. Therefore, logiklah kan aku persoal kenapa snow di bulan April. I only have inappropriate attires in my backpack. The warmest clothes I have was the jeans jacket that I currently wear at that time. 

Dalam pada persoal kenapa snow, laju juga aku telan breakfast second round. Motif sangat perangai kau Bie. Before ambil backpack di bilik, sempat aku layan ambil gambar snow falling. Riang dalam pasrah.
# Memang dapat gelaran Elsa sebab pi mana-mana chances untuk snow turun adalah tinggi. And this; fortified the theory even more. 
Kejadian lari sana lari sini untuk ambil video snowfall. Sama macam kejadian awal pagi tu. Pi sana sini untuk ambil gambar belon panas.


# And one for the album (percayalah sangat cuma one). 
Lepas angkut keluar backpack, terus masuk reception room untuk check out. And bertapa dalam tu sebab snow makin lebat. And si Err sudah start kesejukan. Masa lari sana sini snap gambar tadi ndak pula ingat baju nan nipis. Lupa diri. 

Kill time upload gambar while tunggu tour van pick up aku. Nasiblah memang dijemput depan hotel; kalau disuruh aku menapak turun pi town memang aku cancel ikut tour tu. And terus cancel check out; sambung tidur dalam bilik. Ugutan sangat walhal kalau kena suruh menapak, harus kau tetap akan menapak. Ndak kan mereput dalam bilik the whole day kan. 

Tour van arrived on time. Aku tinggalkan backpack dalam reception room tu. Tiada kerja angkut benda alah tu ke hulu ke hilir sepanjang tour. Masuk perut van, snow menjadi-jadi. Masa tu aku sudah berdoa, janganlah kejadian hypothermia bagai. Aja-aja hwaiting gitu bagi semangat sama diri. 

Ok, nanti aku sambung pasal tour ni. Right now kena siap sedia untuk beradu. Esok adalah hari kerja oii. Sekian.

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

7 hollered!:

Azra said...

omg best sangat ni Bie
dah la view hot air ballons tu mmg dah wow..
tambah plak snow .. dable triple wow dah nih
ko ade buat sujud syukur tak? huhuhuh

niL said...

Plz imagine yg aku lelambai kau dari atas belon!

Bye!

Bibie Karim said...

Azra: Memang awesome sangat walau mentari nan hado tetap tenang je aku rasa. And walaupun dapat tengok dari balkoni cuma. Snow tu aku bersyukur siap ucap Alhamdulillah banyak kali. Xde buat sujud syukur sobs. Tapi tuler dalam bersyukur memang persoal gak. Sejuk giler ok. Baju aku dahlah al nipis oii.

Bibie Karim said...

niL: Elehhhhh tau ler naik kan. Ok sila imagine aku pepanggil ko kat Taksim Sq lak. Opps.

Samsiah mohd yusof said...

wahhhhh...itu je nk ckp..!!

dzuchan said...

kalau aku bie, dapat tgk view yg hot air balloon tu pun dah besar rahmat, tayah naik pun xpe, dah cukup magnificent dah view dia

Bibie Karim said...

Kak Syam: Hahaha bila nak bawa saya ke sini? Kim salam kat Bapak ye.

Dzuli: Tu kalau matahari memancar; sunrise memang gempak wa cakap lu! Tapi harus aku bersyukur bukan tiap hari disajikan view sebegitu.

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑