19 August 2015

Turkiye Day 5 - Ephesus Archaeological Site (Efes), Selcuk

Assalamualaikum. Marhaba.

Alhamdulillah! Tidur yang lena tanpa gangguan albeit the day before jalan menyusuri pelbagai runtuhan tombs di Hierapolis. Poyo sangat statement kan.

8 April 2015
Kale Hotel, Pamukkale

Pagi ni bangun awal sebab bakal naik bas jam 9am. Lepas bersiap, terus turun pi lobi angkut sekali backpack. Senang kerja. Habis breakfast ndak payah naik bilik ambil beg bagai lagi. 
# 'Love notes' from the hotel's previous customers. Ramai suka Ahjumma. Memang beliau friendly & super helpful.
# Hotel stay came with free breakfast. Hari-hari makan macam ni, confirm aku dapat body retis Kpop.
Sebab the night before I sailed to dreamland without charging my hp & camera so pagi tu aktiviti charging gadgets while indulging in the healthy breakfast. Dari lobi hotel boleh nampak bas. Tiadalah kejadian tertinggal bas ketika sedang yakin-enak bersarapan.
# Took the Pamukkale Turizm bus to Selcuk. Bus fare is TL 30.
Tips: Those yang overnight di Pamukkale & intend to go to Selcuk the next day, boleh ambil bas dari Pamukkale jak. Ndak payah pi Denizli Otogar TAPI dari Pamukkale bas akan tetap stop di Denizli Otogar.
Bus arrived on time but departed 5 minutes late. Sebab ada passenger ndak jumpa bus stop. Dalam bas, sambung men-charge lagi. Untunglah ada usb ports. Pastu sempat bercerita sama 2 pria dari Surabaya. Diorang baru balik dari Cappadocia the day before, siap recommend company mana yang best untuk ber-hot balloon. 

"Demi pengalaman dong. Biayanya juga nggak mahal. Sekitar 250Euro. View indah sekali."

Kaya mamat Indonesian berdua tu oii. Aku mampu telan liur, rasa macam ada paku karat tersangkut di kerongkong. Tempting juga hot balloon ride tu tapi memang dari awal aku ndak plan mau naik pun. Budget tidak mencukupi untuk berbelon bagai.

Soon after bas bergerak, aku pun membuta. Layan feeling view sepanjang jalan...then ndak sedar aku terlelap. Aku terjaga masa bas berhenti di RNR. Masih dalam mamai, punyalah laju berdesup aku turun & cari WC. Macam kena sampuk Dewa Kucil. 

We reached Selcuk Otogari at around 130pm. Turun dari bas, terus terpa booth Pamukkale Turizm. Mau tumpang letak beg. Tiada kerja aku mau mengangkut beg berat tu sambil explore Ephesus. Ganggu konsentrasi gitu.

Selcuk, Izmir
# Selcuk Otogari
# Naik dolmus dari Otogari to Ephesus Archaeological Site. Fare TL 2.50. Cari sign Efes depan dolmus.
Kalau naik dolmus jarak dari Otogari pi Ephesus ni dalam 20 minit jak; and it runs every 10-15 minutes. Dolmus adalah jenis bas berhenti-henti. Masa ni aku pun mula risau. Sempat ka tidak untuk explore the whole site. Sebab aku kena ada di Selcuk Gari (train station) by 5pm the latest. Plan aku; mau early dinner di Selcuk before departing the train to Denizli Otogari. Naik overnight bas pi next destination.

There are three entrances to Ephesus; but based on my observation dolmus drivers will drop passengers at The Harbor entrance. While tour buses will enter the site via The Magnesian Gate (road to the house of Mother Mary). Kalau turun dari Harbor Entrance, akan jumpa site The Theatre dulu. If turun di Magnesian Gate, akan jumpa Odeon dulu.
# Deretan kedai before the main entrance (The Harbour Entrance).
Masa ni aku cuma fikir untuk cepat masuk jak. Ndak payah mau explore kedai bagai, that I can do lepas keluar dari Ephesus. Tu pun kalau aku ada spare time. 
# Ticket counter at the right side. Entrance fee is TL 30. This time I decided to forgo the audio guide.
"Ephesus, once, the trade centre of the ancient world, a religious centre of the early Christianity . Today, Ephesus is an important tourism centre in Turkey." -yahoo-

From the entrance,  I walked a few hundred meters more. Kiri kanan surrounded by tall trees; and more tapak yang penuh dengan sisa runtuhan before arriving at a 'T-Junction'.

Sila imagine what life must have been here hundred of years ago! Sailors & traders will arrived (picture below) at this street first the moment they entered the port. Pasal tu marble blocks atas jalan ni cantik tersusun; space between each block pun sama rata. And similar to the streets in Hierapolis, the sewage channels ran beneath the marble blocks.

From where I stood to take this picture, there should be gates in the form of monumental arches in front of me. But sadly, what remains now are only ruins. Hilang rupa bentuk. Both sides of the street were shops & galleries. And this was also once a lighted street. Opposite the Harbour Street is the street leading to The Great Theater. 
# The right junction. Leading to the harbour. Yes u read that right. HARBOUR!
# The left junction.
# Meow yang gebu! Sat idly like a statue in front of the Theater's entrance.
# Exercise paha! Sampai Malaysia, ukur lilit paha lessen by 0.001 inch. Sobs.
The Theater is the largest in Anatolia having the capacity of 25,000 seats. Unlike the one in Hierapolis, this time I entered the Theater via the lower section. Kiranya merasa lah dua pengalaman. View from the upper & lower section. 
# As seen in this picture, seats are divided into 3 horizontal sections. 
Lower section where seat's back made from marble; were reserved for important people. Audience entered from the upper section. This theater was used not only for concerts & plays but also for religious & political discussion. Kerlas kan diskusi dalam teater ala stadium. Sometimes it was also used for gladiator & animal fights; the most displeasing part for me. I didn't spent much time here like I did they day before in Pamukkale. I was glad I chose to climbed the steep path to the Grand Theater in Hierapolis site. Teater yang tu lagi besar & cantik! The reliefs pun berdiri kukuh still.

Moving on from The Theater, I walked upon the Marble Road to reach the Celcus Library.  
# Whats left today; a portion of the Sacred Way that will also lead to the Temple of Artemis. 
# Arch entrance to the Commercial Agora & Temple of Serapis. Principal God of Egypt is called Serapis.
On the Marble Road, there are some drawings on the marble block. They are also statues of important people put up along the street. Letters from Emperor were carved on blocks to let people read. It was said that in ancient times, one of the most popular spots to visit in Ephesus is the Brothel. Or perhaps the sign pointing adirection towards it. Refer picture below. There is a footprint, a woman's head, a heart, a money purse & one finger showing the direction to the Library.

Footprint tells to turn at that point, u've arrived at ur destination; The Brothel! Woman's head symbolized the women waiting there. While the heart sign showed the women are eager for love. Gitu!!
# First advertisement in history. 
Finally, highlight of my trip to Ephesus! The Celsus Library. I promised the bestie to visit this place; kiranya on behalf of her for she didn't get to visit this place when she went to Turkey a few years back. We share the same minat towards ruins. Susah mau explain, kan Ernie kan!
# Alhamdulillah! Dreams are made of this!
Never had I imagined I would stand before this library. Walau cumalah sisa library. Sebelum sampai, layan gambar orang jaklah di instagram. Bila sudah sampai for real, terus rasa macam mimpi. 

Celsus Library was actually a monumental tomb for Gauis Julius Celsus; built by his son Galius Julius Aquila. Grave of Celsus was beneath the ground floor; near the entrance. The library has two stories. Columns & three entrances to the library on the ground floor. Three windows opening on the upper floor. 
# Considered to be the most beautiful structures in Ephesus.
The virtues of Celsus lies on the statues located in the niches of the columns at the entrance. The statues symbolize wisdom, knowledge, intelligence & valor. Today, the statues in the niches are copies from the originals. 
# Statue of Sophia which symbolizes wisdom. 
# Incredibly detailed cravings; remain to this day.
# Manuscripts were kept in cupboards; in niches on the wall. 
According to history, there were double walls behind the bookcases to prevent the manuscripts from any damage. Hence I reckoned, perhaps there should be thousands of manuscripts behind that wall?
# Celsus's graveyard is beneath this floor. There should be a statue of Athena over it...but I didn't see any Athena nor statue when I was there. 
Gate Mazeus built by the slaves Mazeus & Mythridates for their Emperor Augustus; who gave them their freedom.
# At the right side of the library is the Gate of Mazeus.
# That small area depan gate ni was once used as an auditorium. 
Entering via the Mazeus Gate, I arrived at the Commerical Agora area & Temple of Serapis. On the way from the Theater, lalu pintu gerbang untuk pi temple ni but it was closed. Rupanya ada tiga pintu masuk pi area agora ni. One of them is via the Mazeus Gate. 
# The other side of the gate.
Commercial agora or also known as market. Seluas alam! This is the most important trade center here. Market or pasar ni bentuk empat segi; surrounded by columns. I walked around the agora. Trying to imagine orang berniaga di sini dulu. Mesti meriah! Semua pakai baju ala-ala sari putih selimpang di bahu, rambut tocang & gulung bulat-bulat di kepala. Erk, imagination ran weirder! Di tengah pasar ni ada sundial & water clock tapi penatlah aku buat pusingan nan hado sundial yang aku jumpa. Atau sundial sudah jadi serpihan runtuhan?
# Walau zaman dulu kala, tengok keadaan pasar ni...sumpah, its super huge! 
Done touring the agora, I went out via the same laluan I went in earlier. Pastu layan ambil gambar Celsus Library lagi sekali. Then nampak sekawanan meow depan simpang Marble Road-Curates Street. Ada 5 ekor semua, gebu gebas. Diorang busy berebut makanan, ada tourist baik hati bagi snacks. Aku? Cuma mampu usap kepala diorang, tanda kasih sayang sejati. What to do, aku pun lapar. Jangankan snack, mineral water untuk basah tekak sendiri pun tiada. 

Sebab busy mencurah kasih sayang; memang aku simpan kamera terus. Instantly I missed the children masa ni. Terus cepat-cepat sedar diri, kalau layan feeling haruslah ndak pasal akan demam. Sudah rasa rindu sedikit terubat, aku continue aktiviti meng-explore Ephesus. Memang aku ndak tengok jam langsung because I know when I do that, aku akan start congak remaining time that I have to tour the whole Ephesus. Nanti stress sendiri sebab mau kejar masa. Hence, ndak payah tengok jam & enjoyed my exploration. Insha Allah sempat. 
# Taiko Curates Street. Pantau pergerakan tourist dari C.Mainland yang bising berdengung.
Once atas Curates Street...can u guess what was the first thing that I looked for? Nanti cerita. Ngeh~

Although it was only a day trip to Ephesus, I still wanted to update the trip in parts. Bear with me peeps. See u in the next entry.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , ,

22 hollered!:

Nina Garcia said...

nina pun kalau nampak kucing msti amik gambar.. hahahah

Supermeng Malaya said...

healthy breakfast tapi nampak sedap..

aku memang teringin nak gi tempat ni.. argh... nanti ah. MAS dah scrapped routr istanbul.. kena naik kapal sayur la agaknya

Ish Shah said...

Wah...breakfast ala Mediterranean. Looks like transport is not an issue at Turkey. Mana2 popular tourism place, biasanya transport mmg sentiasa ada kan? Tak jalan sampai Harbour ker Bie? Let me guess you're looking for food kan masa kat Curates street sebab dah lapar? ekekeke..

Norharyani Sanusi said...

Susahnya mau sebut nama2 tempat di situ bie..mcm mau tergigit lidah

Bibie Karim said...

Nina: Siap marah kalau kucing buat bo-layan hahaha.

Bibie Karim said...

Meng: Sedap. Aku ratah je cheese tu. Yumms sangat.

Gi lah wei. Aku konpiden ko mesti suka giler. Naik jelah kapal sayur, janji sampai.

Bibie Karim said...

IS: Nak feeling sangat kan. Ambik ko makan olive pepagi. Transport sangat bukan isu kat sana. Senang giler nak commute. Harbour tu dah jadi hutan. Hujung tu jalan dah tutup. Tu aku xdapat imagine macamana tempat tu dulu segala kapal dagang berlabuh ha. Xde keje cari makanan. Dalam tu xde stall ke apa. Ko tunggu next entry jelah.

Bibie Karim said...

Yanie: Kalau study hari2 automatik ingat tu nama hahaha.

kay dolce said...

Cantik sangat ruins tu *_* Kalau ke Turki, saya memang akan terjah tempat ni InsyaAllah.

Btw, banyak kucing tak dekat Turki ni Bie? Saya pernah tengok kat TV kata Turki baaaanyak kucing yang gebus berkeliaran.

DJ said...

Klo meng naik kapal sayur, aku nk naik kapal minyak!hahaha

Eh ephesus ni dh mcm ala2 kt petra plk aku nengok...hehehe

liza said...

mcm rome....senibina zaman roman...emmmmm

Radin Fadli said...

Sedapnya breakfast. First advertisement in the history yer, part kucing tu tak boleh tahan , gebu mat laaa

Bibie Karim said...

Kay: Kena terjah. Dah alang2 gi jelah walau berjam dalam bas.

Banyak sangat. Saya duk snap gambar diorang jelah. Pastu ajak borak. Jinak sangat most kucing kat sana. Dahlah gebu gebas.

Bibie Karim said...

DJ: Amboi pilih2 jenis kapal lak sekarang eh. Ambil feeling Petra dulu ah kan beb, manatau esok lusa menjejak sana. Insha Allah.

Bibie Karim said...

Liza: Tengok gambar Rome lebih kurang. Aku kena jejak Rome juga nanti ni.

Bibie Karim said...

Radin: Sedap yum2. Healthy katanye. Hahaha noticed je kan pasal ad tu.

Jea Mohamad said...

hidung berdarah tgk gambar2 ni.

mrs.smile said...

aku tengah membayangkan kalau ko pakai jubah pastu bergambar kat sini mesti cun! banyak pulak ko jumpa kucing kat sini, kucing last tu paling gebus gabas warna chiqa!

Bibie Karim said...

Jea: Jom repeat hahaha.

MS: Mesti cun sambil beku sebab sejuk sangat kan. Rindu kat Chiqa weii.

Reen Johan said...

Apa kabar Bie?
Waahhh siuknya tngok org bejalan, mkn pun sedap tu, adeeeeiiiii bilalah kak dpt pigi sna ni..jelez yg amat. Anyway TAHNIAH Bie utk The Salt Pepper tu..hihi . SEMOGA MAJU JAYA.
ndak buat special entry ka?

Bibie Karim said...

Kak Reen: Alhamdulillah sihat Kak. Cuma tulah terbusy pula tu yang jarang kunun mengupdate. Insha Allah one day sampai juga tu. Aku ni pun bukan menyangka tiba2 jejak situ. Unsangkarable. Thanks! Nantilah sudah ada masa baru ku buat entry pasal TSP. Xtau apa mau dikarang ah. Boleh? Malu pun ada sebab belum berapa bermenu bah ni. Hahaha perangai kan.

Siti Yang Menaip said...

tooo many sejarah nak tengok kat negara diorang ni..
macam2 bentuk.. menarik bagi yang minat.. kalo cem CT hihi..
krik2.. my parents tingin nak pegi Turki nk pegi museum.. anak dia dah
mula mnguap.. belom sampai lagi..

what 250euro ? oooohemgi !!

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑