29 May 2015

Cambodia - The Gulai Restaurant / Central Market / Night Market, Phnom Penh

Assalamualaikum. Chomreabsuor.

Balik dari Tuol Sleng (read here), tahap ting tong kepala aku sudah masuk fasa separa-kronik. Maybe juga sebab lapar. Jadinya sesi jamu perut adalah wajib. As I said previously, I didn't do any research regarding halal eateries for this trip. Semua aku serah bulat-bulat sama supir. Bila kami bagitau Omriya yang kami lapar; teruslah dia bawa kami pi tempat makan ni. Aku memang ndak fikir panjang sudah, janji makan. Ndak mau fussy terlebih mau makan sekian-sekian kunun.

30 January 2015
The Gulai Restaurant Malaysian Food
# Logo halal dari Jakim siap!
# Yang buat perut happy lompat bintang.
Ada hidangan buffet. Ada ala carte. We opted for buffet bila nampak lauk yang diorang hidang sangat meliurkan. Terus tiba-tiba; eh rindu masakan Malaysia. Aku ler tu! 
# Style bersila.
Tapi haruslah kami pilih duduk atas kerusi jak. Ndak kuasa mau buka selipar bagai. Plus Ms P & Ms C pakai kasut time ni. Aku faham sangat perasaan malas makan bersila ni apalagi bila time tu kau berkasut bagai. 
# My super late lunch! 
Dekat pukul 5pm sudah time ni oii! Jadinya sila terima kenyataan bila si Err makan 2 round. Memang paling happy bila nampak ikan keli adalah salah satu lauk buffet! Ni memang all-time favourite aku. Time study dulu, makcik kantin sampai hafal lauk aku beli. Menu berulang; wajib tiap hari katanye. Bila sampai kaunter, dia ndak buka tapau aku. Pastu aku pun memang tau harga yang perlu dibayar. Roommate aku pun dulu hafal menu aku. Pasal tu dia ndak bingung every time aku pesan belikan makanan aku. Menu tetap gitu. Fuh, suddenly beria explain selera perut sendiri kan Bie.

Lepas makan, semua pun bergegas naik tuk tuk. Mau kejar closing time Central Market. Kami ada less than an hour untuk kasi koyak poket di market. Ouh, don't ask how much we paid for the buffet. Aku adalah lupa. But IF I'm not mistaken we paid not more than USD 10 per person. 
# Tuk tuk Omriya berubah wajah! Dapat sticker sponsored by The Gulai. Tolong-menolong dalam business gitu.
Phnom Penh Central Market
# Nice colors combination.
Masa ni matahari sudah mula memancar. Kepala aku kembali biul. Tapi tetap gagahkan diri ukur area market. Sakit kepala ni kalau dilayan sangat, memang apa pun ndak jadi. Besar juga area market ni. Sekalinya, nafsu membeli sangatlah pudar. Langsung tiada mood. Window shopping jaklah.
# Bahagian dalam bangunan market. 
Kami cuma mampu ukur jalan di bahagian depan market. Gerai tepi-tepi, gerai ke dalam-dalam memang kami ndak sempat masuk. Lagipun janji cuma sejam jak sama Omriya. Before mau keluar tu, kami stopped at this one gerai yang jual t-shirt at a very affordable price. Maka apalagi? Teruslah semua macam kena rasuk hantu membeli-terbelah kan. Siap duduk depan gerai; buat macam ada share di gerai tu. Tapi logik lah, kami borong super banyak. USD 10 for 4 t-shirts (adult). Masing-masing memang macam piranha. Walaupun Makcik kerahkan Pakcik untuk buka stok dalam bakul; diorang tetap senyum manis sama kami. Rezeki wei, rezeki! Jangan menyumpah dalam hati sudah lah. Sebab boleh tahan semak juga gerai tu kami kerjakan. 

Habis membelah, semua super penat. Maka marilah kembali pi hostel. Belum check in lagi walau kami sudah sampai awal pagi tadi. Heaven gila nampak katil. Terus semua pakat baring lepaskan lelah. Considering kami cuma ada satu malam jak di Phnom Penh, esok pagi flight balik Malaysia super duper awal...hence ndak lah boleh kasi lurus any urat-bengkok sepuas hati. Lepas mandi & bersiap, kami keluar. 

Next mission adalah menjejak night market which is merely 5 minutes walking from our hostel. Walkertapaki jaklah.

Phnom Penh Night Market
# Entrance
Banyak juga gerai di pasar malam ni. Siap ada stage & budak-budak buat performance. Sempat juga kami layan tengok. Music is universal; walau bahasa kami ndak paham yet we enjoyed watching the performance. Sudah cuci mata tengok orang menari & menyanyi, masa untuk jamu perut. Again! Kunun demam kan, tapi selera macam perut gajah juga.
# Woohoo! Didn't expect this. We're happy tourist! 
Ndak payah cop tempat ka apa sebab ada jak space available. Paling ramai locals sebenarnya di sini. I guess this is one of the way how they enjoyed their malam minggu. 
# Alhamdulillah ada gerai halal di sini. 
Actually ada 2 stalls with Halal sign but yang satu lagi tu cuma jual yong tau fu. Haruslah reject terus. We want heavy meal for dinner please. Buang tepi fakta yang kami baru lunch jam 5pm tadi! Makan berat pula tu! 
# Adalah pening bila mostly stalls di night market guna Riel.
# Dinner like the locals! 
Kuetiaw goreng aku order tu memang terbaik baq hang. Walau pedas sampai berasap telinga tapi seriously sedap. Cukup rasa. Sebab sedap tulah, lepas habis bubur tu...Ms C sanggup Q & beli kuetiaw tu lagi. But unfortunately, bila sampai turn dia....kuetiaw tu sudah jadi separa-sedap. Lain orang yang goreng maka lainlah rasa yang terhasil. Gitu kami buat kesimpulan. 
# Mine. Yang Popia basah inti vege tu pun aku yang punya! Nampak kah selera gajah si Err? 
# Masih penuh dengan kenderaan walau masa ni sudah dekat jam 10pm. Malam masih muda!
Plan asal kami mau ngeteh lepas ber-night market. San Francisco Coffee House is actually just around the corner. Tapi masing-masing macam reluctant untuk teruskan niat. Ngantuk? Penat? Or malas menapak? Kalau ikut aku memang ok jak lepak ngeteh di bar. Banyak gila di kiri kanan every alleys. Pilih jak mana berkenan di hati. Tapi asap rokok berkepul-kepul hence automatic cancelled. 

Then suddenly datang idea untuk massage. Semua sebulat suara setuju! Masalah problem bila plan suda ada, tapi kami ndak jumpa massage parlor yang berkenan di jiwa! Gila oii! Bila ndak dicari, bersepah san sini. Bila mau, tiba-tiba tiada. Before sampai Cambodia, aku ada dengar pasal Lemongrass Garden Beauty Spa. Gigih si Err google. Jumpalah 1 branch di Phnom Penh...sekalinya bila sampai depan kedai, it is actually a restaurant! Bingai melantun. Turned out Lemongrass Spa tu cuma ada di Siem Reap. Hampagas! So usaha mencari diteruskan. Alhamdulillah jumpa sebiji on the way balik hostel. 
# While yang lain discuss untuk pilih pakej spa; kami we-ca dulu.
# Suasana macam ni memang favourite aku!
# Pantang ada free wifi!
In the end semua decided untuk ambil the same package. 50 minutes foot massage. Senang. semua in one room. Just nice! Aku sudah halfway pi dreamland the moment tukang urut tu lumur kaki aku ngan air suam. Next thing I knew, the girl woke me up. Massage nya udah selesai Buk. Eh? Tiba-tiba bahasa Indonesia? 
# Green tea for me! After massage memang akan dihidang warm drink. Free jak, tu yang minum dengan senang hati.
Self-pampering session settled. So tiba masa untuk merehatkan minda. Balik hostel ler. Macam ndak cun jak idea mau pi Independent Monument! Kalau malam, view di sana memang superb. Si Err kan suka yang lampu-lampu lip lap ni. Tapi kali ni, tuntutan minda perlu didulukan. Marilah balik & tidur! Sebelum tu packing dulu. Esok pagi kena bangun super awal untuk pi airport. Lambat kalu, beli flight ticket baru sila.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , , , , ,

23 May 2015

Cambodia - Tuol Sleng Genocide Museum, Phnom Penh

Assalamualaikum. Chomreabsuor. 

After Choeung Ek killing field, we went back to town. Boleh baca sini untuk cerita pasal Choeung Ek Killing Field. 

Masa turun dari tuk-tuk, aku sudah rasa ndak sedap badan. Panas sejuk panas sejuk. Tekak pun rasa pahit semacam. Sah demam! Kalau biar aku duduk di tuk-tuk, confirm akan tidur tanpa belas kasihan. Tapi aku gagahkan diri juga untuk turun. Sudah alang-alang sampai haruslah teruskan niat untuk menjejak; mau repeat visit ntah bila kan. Kami decide untuk roam freely dalam museum ni so we didn't rent the audio guide let alone hire a guide to show us around.

Sepatutnya sebelum pi Choeung Ek, patut pi Tuol Sleng ni dulu. Sebabnya sebelum tahanan dihantar pi Choeung Ek untuk dibunuh, mereka terlebih dahulu diseksa dengan kejam di penjara ni. Tuol Sleng letaknya di tengah bandar Phnom Penh, while Choeung Ek is an hour away from the capital. Cuba bayangkan betapa bijaksana pemerintahan si Pol Pot durjana ni! Mau tutup kegiatan binatang diorang, haruslah kawasan pembunuhan kena somewhere farther away. Supaya orang ramai ndak tau.

30 January 2015
Tuol Sleng Genocide Museum, Phnom Penh
# Pintu masuk Tuol Sleng Genocide Museum.
Sebenarnya, dulu penjara ni adalah sebuah sekolah menengah. After Khmer Rouge won the Cambodian Civil War, it was then converted into a prison or interrogation center. Tuol Sleng was then renamed as Security Prison 21 (S-21). Buildings here are preserved as they were left when Khmer Rouge were driven out in 1979. Fyi, there are at least 20,000 detainees from Tuol Sleng executed at Choeung Ek. 
# Ridiculous rules set by the Khmer Rouge.
# One of the cell. Nope, tu bukan katil! Rather it is a rusting iron bedframe, modified into a torturing instrument. At some rooms, they are black-and-white photos above the instrument; showing the room as it was found.  
Soon after Khmer Rouge ambil alih sekolah yang mempunyai 5 blok ni, construction began to adapt the prison to the detainees. Windows were covered with iron bars; mainly to prevent escapes. Paling ndak boleh blah bila dapat tau, penjara ni 'dipaksa' tampung sampai beribu banduan. Diorang ditahan, diseksa & disoal jawab. Kalau jawapan yang banduan tu bagi ndak macam apa yang Pol Pot mahu or 'pegawai penjara' ndak puas hati with the detainees' attitudes, jadinya sila bersedia untuk terima habuan di Choeung Ek. Hatta minum without asking permission from the guards pun akan terima hukuman.
# The first building we entered.
Kununnya, Bangunan A ni special sikit because less cells were built here. Ada dalam 20 prisoner cells. Yang ni memang khas untuk rakyat yang berpangkat & golongan bijak pandai. Politicians, government servants, soldiers, doctors, engineers etc etc. Kenapa diorang ndak seksa golongan macam petani; u asked? Golongan tu tentera Khmer Rouge sudah brainwash awal-awal...and MOST of them memang termakan racun yang dibaja. And eventually joined Pol Pot. Ntah apa si Bedebah tu janji sama diorang tapi kesian sangat. Bila diorang sedar what they did were wrong & started to rebel, Pol Pot akan 'tukar status' diorang jadi banduan. In which nyawa diorang pun akan berakhir di killing field. Sigh!
# Classroom converted into crude cells.
# Corridor. Mesti seriau gila banduan dalam sel bila dengar or nampak bayangan prison guards berjalan di sini.
Nampak tempayan besar tu (refer picture below)? Dulu palang tu buat gantung buaian student. But during the Khmer Rouge years, tu dijadikan salah satu alat menyeksa banduan. Tempayan diisi dengan air super busuk i.e kencing, air longkang. Detainees were hung upside down. Bila banduan passed out, diorang akan direndam dalam tempayan tu. Once sedar, interrogation will start again. I wonder apa jaklah jawapan yang diorang mau dengar dari banduan tu semua.
# Nampak macam pemandangan biasa kan? Bangunan sekolah terbiar. Tapi?!! Ntah berapa nyawa ndak berdosa terseksa di sini.
# Electrified barbed wire. Mampu mau escape?
# Gila cheapskate. Nombor tu represents tempat gantung kunci for each cells. 
# Motif buat sel sekecil ni? Supaya tiada interaction between the inmates. Takutlah tu kalau semua bersatu hati & memberontak.
# Among the posters yang ada di sekolah ni. 
Despite being unwell, I managed to visit all the buildings. Budak-budak lain gave up after the second & third buildings. Diorang just duduk di bench depan one of the building & waited for me to finish touring. Ada banyak gambar banduan yang pernah ditahan di sini. They displayed the photos at each buildings. Also ada detailed biographies of the detainees. Yang tu memang simpanan tentera Khmer Rouge. Semua banduan yang baru masuk di S-21 ni akan diarah untuk tulis cerita hidup diorang dari kecil up until penahanan diorang di S-21.

From at least 20,000 who were imprisoned here, only 7 made it out alive. 14 others has been tortured to death before the Vietnamese forces found them. Most of the exhibited photographs showing people being tortured were captured by a Vietnamese combat photographer. Macam mana diorang boleh jumpa this prison? Diorang ikut bau busuk of rotting corpses which eventually lead them the prison's gates. Boleh imagine macam mana busuk bau tu sampai askar jadikan 'penunjuk arah'? Sickening! 
# Graves of the 14 last victims at the school's courtyard.
Before exiting the museum, we met Bou Meng whom is among the three of handful survivors. Dia tengah promo his book; story about his life in the prison. Tapi memang ndak beli lah kan, belum masuk kelas Khmer language lagi. Tettt! 

Keluar dari sini, melilau cari Omriya. Sebab tuk-tuk ndak boleh parking sembarangan di luar muzium ni, so kenalah gigih cari di mana Omriya & his friend parked their tuk-tuks. Whatspp Omriya tapi undelivered. Nasib ndak lama usaha mencari; turned out handphone Omriya ran out of battery. Lompat naik tuk-tuk & laju bagitau yang kami lapar! Last meal adalah breakfast di Halal Restaurant pagi tadi. No wonder perut buat konsert dangdut-cum-rock. Demam satu hal, perut lapar satu hal. Betterlah jamu perut before things get worst kan. Tu aku sambung next entry. Sekian. *ahaks*

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

19 May 2015

Cambodia - Choeung Ek Killing Field, Phnom Penh

Assalamualaikum. Chomreabsuor.

Ni lah jawapan kepada soalan; ke mana kami selepas mencemar tapaki di perkarangan istana (here). Selama ni memang teringin sangat pi sini. Don't ask me why I was so eager to visit the place for I don't have the answer either.

For some people maybe seboleh-bolehnya akan avoid untuk datang place as such. Yalah, preferences setiap orang adalah berbeza. Aku pi bukan sebab suka-suka but more to want to see the area by myself. Tempat yang menjadi saksi utama penderitaan rakyat Kemboja akibat penyeksaan yang tidak berperikemanusiaan. As horrific as its name, this is where the massacre occurred. 

30 January 2015
Choeung Ek Genocidal Centre, Phnom Penh

Journey from the Royal Palace to this killing field took merely an hour. 'Strategically' located mile away from the capital. Twenty minutes before arriving, we had to endure the dusty & gravel road. Free foundation di awal pagi. Redha lah.
# We paid USD 3 for the entrance ticket. And an extra USD 2 for the audio guide. 
# There 19 sections in this area. 
Boleh stop at each point & listened the stories from the audio guide. I must say it was a wise decision to rent the audio guide. Sangat informative! I listened to every information at each sections I stopped. 
# Trucks arrived late at night. Prisoners would think they may be heading to a new prison but they were brought here to be killed. 
# Most of the buildings in this area had been destroyed or removed, hence they built up signboard to tell the visitor what was there. 
# Chemicals used to eliminate stench from dead bodies & also to immediately kill off victims whom were buried alive. One of the utmost extreme brutal stage! 
For your information, penduduk di sekitar area ni LANGSUNG ndak tau bahawa tempat ni dijadikan kawasan pembunuhan banduan dari kem-kem tahanan. The villagers thought kawasan dusun ni cuma tempat regim Khmer Rouge berkumpul or bermesyuarat. Bijak kan? 
# One of the many mass graves & pits. 450 bodies were dumped here. Piece of clothes were found in various parts of the field.
# And according to the audio guide, most of the women were mercilessly raped before being killed or buried alive. Ugh! Those animals!
# The Killing Tree. Pokok ni bakal jadi prime witness in the Hereafter. 
Up to this moment, I still can't digest these cruelties. The Pol Pot's army took the lives hundreds of innocent souls (Read: babies / children) by slamming them into the tree trunk. Animal enough?
# Wishing hut.
# Magic Tree that didn't do any magic to those poor victims. Speakers were hung off the branches & music was played during the 'killing sessions' to disguise the screams. 
Masa dalam field ni, kami berlima berpecah & toured the area by ourselves. I covered the area in an hour. Sempat jalan sampai pi area tasik which is situated farther back of the killing field. And I believe, there are dead bodies in there too. I sat on the bench available alongside the walk to the lake; as I listened to the stories from the audio guide. 

Walking back to the stupa, I found more pits (dumping areas). And also a box filled with bones that were found after the excavation work in 1980. 
# Skulls of the victims that were found from the site.
Macam-macam kecederaan boleh nampak di tengkorak ni semua. Sangat sedih! Regim kejam ni membunuh without being too selective. Foreignes or traveller dibunuh kalau ada ndak ngam di mata diorang. Even warden penjara pun sometimes boleh bertukar jadi victim dalam sekelip mata. Having said that, diorang tetap aimed orang bijak pandai, ahli politik & journalist sebagai mangsa utama. The reason is obvious, yes? Ndak mau ada kumpulan yang menentang diorang. Kunun orang-orang macam ni adalah ancaman to their idol; Pol Pot si Bingai. 
# Pieces of clothes & tools used to kill.
# Memorial Stupa housed the skulls, tools & pieces of clothes.
To end my tour, I entered the building near the ticket counter. Pastu join visitors lain untuk tengok video dokumentari pasal pemerintahan Pol Pot ni. Memang sangat kejam! Phnom Penh hilang beribu rakyat dalam masa tiga hari selepas Khmer Roughe ambil alih bandar ni. Sampai sekarang aku masih belum dapat imagine bagaiman suatu bandar yang sibuk & sedang membangun boleh lenyap dalam tempoh yang singkat tu. Pengaruh Pol Pot must have something very extra ordinary. 

Habis tayang video, aku masuk pula dua bilik yang displayed gambar mangsa-mangsa & 'menteri-menteri berhemah' kerajaan Pol Pot. Ada catatan pengalaman dari mangsa yang terselamat juga. Pastu, ada koleksi baju-baju banduan etc etc. 

Before returning the audio guide, aku lepak di pondok near the souvenir shop. And followed by Ms C, Ms H & Ms P not long after. And of course sesi maki Pol Pot pun bermula. Tambah rancak bila Ms G datang joined. Kami lepaskan lelah dekat setengah jam before keluar dari tempat penuh kenangan tragis ni. Sempat juga ambil group photo depan entrance before making out move out of the site. 

Naik tuk-tuk, aku rasa lain macam. Kepala macam terhuyung hayang. Mata super berat! Ndak kan suddenly penangan jus USD 1 datang balik kan? Ntah lah tapi sepanjang jalan balik pi bandar, aku memang rasa ndak sedap badan. So, aku pun layan tidur. Maybe lack of sleep tu yang ting tong. 

Next, kami pi sebuah sekolah di tengah bandar Phnom Penh. Tempat di mana segala macam penyeksaan sebelum mangsa dibawa pi killing field. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

17 May 2015

Cambodia - Phnom Penh

Assalamualaikum. Chomreabsuor. 

Fuh selagi aku teruskan melayan penyakit M, memang ndak kan habis cerita Cambodia ni. Walhal sudah ada few orang 'menyanyi' suruh aku kasi habis cepat entry Cambodia. Sebab? Diorang excited mau tau cerita trip last month. Kesian tau Cambodia di-anak-tirikan.

So lets continue cerita dari previous entry (here). Pagi tu sampai Phnom Penh dalam jam 5am. Memang mamai tahap dewa. Lima minit sebelum sampai sempat lagi aku menyinggah toilet dalam bas. Hampagas betul perangai! Turun dari bas, bingung mau ikut kiri or kanan. Kami lepak kejap depan office Giant Ibis; I need to set my bearing right. Sambil tu budak-budak lain ambil kesempatan tumpang toilet kedai sebelah. Mentari pagi belum pun tunjuk diri tapi sudah ramai Cambodian yang keluar cari rezeki. Jalan raya memang sudah penuh sama motosikal.

Lepas sudah sedar sepenuhnya dari mamai, barulah dapat identify the direction to our hostel. Untuk lagi yakin, aku buka google map. Memang sudah siap-siap save location hostel so senanglah navigate walau offline. Paling penting kena tau kedudukan laut; facing laut & kena berjalan arah kanan. Yang lain memang ikut aku jak. Kalau salah jalan sekalipun, diorang ndak kan tau. Since hostel memang ndak jauh dari bus terminal kami decided untuk berwalkertapaki jak.

Tapi nasib jadi super baik, dalam berjalan pi hostel tu suddenly dengar Ms C laung nama aku. Bising gila bunyi motor tu yang gigih dia melaung nama aku. Turned out our supir; Omriya memang datang untuk jemput kami. Omriya ni sepupu Zack so segala urusan transportation kami di Phnm Penh memang Zack yang tolong arranged. At first aku ingatkan Omriya ndak jadi jemput di bus terminal because Zack told me that Omriya's wife baru jak delivered the day before. Tapi demi tugas, Omriya datang juga Subuh-Subuh tu. Walhal jarak bus terminal to our hostel ndak sampai lima minit pun kalau walkertapaki. Apatah lagi naik tuk-tuk kan. 

Sampai depan hostel, pintu tertutup rapat. Siapa suruh datang awal pagi kan. Berani mati jak ketuk dengan harapan owner dengar. Alhamdulillah, memang ada pekerja hostel yang tidur di lobi. Ndak lama lepas tu, kami pun masuk. Janji sama Omriya untuk jemput kami semula dalam masa sejam. Memang tau ndak boleh check in lagi. Tapi kami mau tumpang toilet. Cuci muka & tukar baju adalah paling perlu. Mandi sudah jatuh dalam less priority list.  

30 Jan 2015
Phnom Penh
# Tunggu giliran untuk guna toilet yang cuma ada satu. Taik mata belum cuci oii tapi khusyuk masing-masing mengadap handphone kan. Hampas betul.
# Our crib in Phnom Penh. Cuma satu malam di sini.
While tunggu yang lain get ready, aku bunuh masa berjalan sekitar hostel. Menapak sampai ke arah laut. Mula tu mau melintas jalan tapi tiba-tiba rasa kurang yakin gila. Terlampau banyak sangat motosikal, aku terus kecut. The power of hand I once used in Jakarta months ago had lost its power. Sobs. 
# Sebab ndak dapat pi seberang jalan, jadi kita zoom jaklah.
# Street where our hostel is located. 
Omriya sampai on the dot. Sangat menepati janji. Where's our next destination? Haruslah sesi jamu perut. Otak will not function well selagi belum breakfast. Aku memang tiada study langsung kedudukan restoran halal untuk trip kali ni. Bulat-bulat serah semua sama Zack & Omriya. Aku just bagitau Omriya, kami mau makan. And he brought us to this halal restaurant located just behind the hostel we're staying. 
# Halal Restaurant. Memang nama restoran ni.
# Selama dua hari berdepan menu with USD price, kali ni baru nampak diorang guna KHR (Riel).
# Mine . Not bad juga buat alas perut yang kosong. 
Sudah kenyang; tiba masa untuk ukur jalan Phnom Penh. Ikut plan asal memang mau zoom terus pi destinasi seterusnya tapi Omriya suggest untuk kami stop kejap di area depan palace. Why not kan. Alang-alang satu jalan. At least menjejak. Manatau petang nanti ndak sempat. Kami cuma ada one whole day untuk explore Phnom Penh ni. Pasal tu over selective on places we wanted to visit. 
# View opposite the Royal Palace
# Area burung merpati katanya.
Kalau agak-agak mau posing sama burung merpati yang berterbangan, bolehlah beli makanan burung. Pastu tabur atas jalan, burung semua datang makan. Then, buat-buat kejar diorang. Sure burung bertempiaran 'lari'...and silakan tunjuk posing paling mengancam. Tapi haruslah diingat, risiko untuk taik burung jatuh atas kepala pun tinggi. Atas sebab pesanan khidmat masyarat itulah aku ndak beria sangat mau posing with these birds. Silap haribulan, ada yang terpaksa patah balik hostel untuk tukar tudung. 
# Poster Raja Cambodia. Hensem baq hang!
Tapi perlukah si Err pakai baju kuning selari warna jalan? Sobs.
Dalam sibuk bergambar, suddenly Ms H disapa oleh seorang budak ni. She gave the boy something; ndak silap aku makanan. But the boy refused to accept. Instead, he asked for money. Masa tu kami berlima memang ndak layan sangat sebab that boy cuma aimed Ms H. Memang dia ndak berganjak walau sesaat dari Ms H. Wherever she went, the boy dengan setia mengikut. Sambil hulur tangan. Aku mau bagi coklat pun dia tolak. Tetap mau duit. Ms H pula memang bersungguh ndak mau bagi sebab risau nanti akan muncul geng dia yang lain. Sudahlah memang ramai juga kami nampak ala-ala budak ni depan area istana tu. 
# Smile! Siap lah budak tu pun tengok camera, kan. 
# The Throne Hall; the highest spire is topped with white four head of Brahma.
# Tetaplah bukti kuning tu warna diraja.
# Moonlight Pavillion; used for moonlit dance performance.
# Part of the Silver Pagoda could be seen from outside.
The main building houses many national treasures i.e gold & jeweled Buddha statues. Memang keputusan bijak juga untuk ndak masuk. Sudah puas tengok Buddha di Angkor Wat. Haritu di Bangkok pun kan siap pi tengok Buddha baring. So rasanya cukuplah sudah takat tu.

Kami teruskan aktiviti meronda. Walau budak tu still mengikut Ms H. Aku sengaja jalan lambat sebab mau snap gambar istana dari luar. And biar yang lain tu jalan ke depan. Budak tu ndak pula pi tempat aku, tetaplah Ms H dia kejar. Sampai sekarang aku berfikir apalah keji betul kami time tu. Kenapa kedekut gila mau hulur duit sama budak kecil tu. Sanggup biar dia ikut kami ke hulur ke hilir. 
# Ms H adopted a child while jalan-jalan depan area istana. 
# View outside the Royal Palace
Ndak lama pun kami di area ni sebab tujuan utama untuk pi tempat lain. Yang ni menyinggah sebagai cukup syarat jak. Ada juga plan untuk masuk tapi bila ditimbang-balik, kami decide untuk skip jak acara mencemar duli dalam kawasan istana. Omriya pun ndak suggest sangat kami masuk dalam tu. As per him; nothing much to see in there.

Anyway, just sharing. Admission fee for the Royal Palace is USD 3. And for still camera, kena bayar extra USD 2 or USD 3 for video camera.

Sudah mencemar langkah di luar kawasan istana, marilah kembali ke tuk-tuk. Anak angkat Ms H stopped mengikut bila nampak kami menuju pi arah tuk-tuk. And masa tu dia buat u-turn untuk cari mak angkat baru. 
# Memang sungguh-sungguh penerapan nilai budaya kampong-ku. 
# Omriya bagitau bangunan kedutaan kita adalah yang paling cantik di sana. Gitu kan. 
# Korea ada Soju. Jepun ada Sake. Kemboja ada Angkor.
# Mampu buat wedding reception in the middle of a busy road? Only in Cambodia I presumed.
# Ninja-s
# Nampak ni, terus greet "Hello foundation semulajadi". Sobs. 
Kami melalui jalan tidak berturap ini untuk sampai ke destinasi seterusnya. Must-visit place yang memang awal-awal aku jot down dalam itinerary. Tempat yang menyimpan seribu satu duka dalam setiap jiwa rakyat Cambodia. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑