31 December 2014

Wonderful Dec - Annyeong 2015!

Assalamualaikum.

Another year is passing by. And a brand new is arriving soon. We're gonna start 2015 with 365 blank pages & I pray to be able to write something on each of the page. Insha Allah.

Personally, 2014 has been a great combination of bitter sweet journey for me. I successfully accomplished some of the resolutions I set up for myself earlier this year. Alhamdulillah. Although some of them needed to be brought forward to 2015; I will try harder to achieved them. With Allah's will that is. 

I've been given the opportunity to visit few countries during four different seasons. I managed to spent winter in South Korea earlier this year. In fact, I celebrated the first day of 2014 in Seoul. Never expected that to happened. I went to Japan for spring & witnessed by myself the glorious cherry-and-sakura blossom. I was in Thailand during the super hot summer season. One of the most challenging trip for me because I have to deal with the raging temperature. 

Yet, the most memorable trip was the last vacation of the year. Autumn trip to South Korea. It has always been my dream to witnessed the vibrant colours of autumn foliage in South Korea. But there were just too many dramas prior the trip; even after purchasing my flight ticket. I honestly didn't think I was gonna realize it. But I did! Alhamdulillah. 

I'm also blessed for the many beautiful souls that came entering my life this year. While I have never met most of them in person; I somehow know the friendship is worth keeping. I hope this friendship will remained until the end of time; albeit being 'virtual'. It would have been sweeter if we could meet in real life. Soon, perhaps?


Happy stories aside. My family is tested with the departure of my beloved uncle; last June. A few months before Ramadhan. Up to this moment, we still miss him. That very pain of losing someone dear will forever stay in our heart. Life has to move on despite how afflictive the process is. So they say.

My beloved country; Malaysia is not exempted from being tested. Numbers of mishaps, heartbreaking & devastating events befell us this year, I pray 2015 promises something beautiful to all of us. Looking forward for a good new change(s)!

Happy new year peeps! 

"Semoga kita semua akan lebih istiqamah dalam mencari redha Nya; dalam meraih 'perhatian' Nya. Semoga ktia dikurniakan kesihatan yang baik supaya dapat meneruskan ibadat. Semoga hati kita sentiasa mahu merendah diri; tidak kedekut berkongsi ilmu & sentiasa mahu memperbaiki diri."

eryantierdabdulkarim

Categories:

30 December 2014

Liburan Day 3 - Dinner at Stone Dago Cafe, Bandung

Assalamualaikum.

Sambungan dari sini.

Dinner! Sebab kami sudah capek lepas badan 'ditenyeh2' oleh sang Masseurs jadinya perut jadi lapar. Kaitan sangat. Trip kali ni memang meriah makan compare to my other trips. Asal rasa lapar sikit, terus singgah cafe. Pantang ada yang cakap lapar...mesti singgah makan.

Kali ni aku biar Iman yang suggest tempat makan. I just told him; janji dekat, view lawa & makanan enak. Kampung Daun jauh sangat untuk kami terjah considering Iman perlu hantar kami balik ke hotel at 9pm the latest. Bukan hotel ada curfew tapi sebab tu agreement sama Hayuka Bandoeng; the company where Iman works.

When Iman suggested Stone Dago Cafe, aku memang langsung tiada bantahan. So did the other ladies. Janji, makan.

25 Ogos 2014
Dago Atas, Bandung
# Greeted by a live band upon arrival.
Walhal orang tu tengah nyanyi request songs customer lain. Bye! Eh tapi Ms L ada request song & dedicated to us. Layan lagu sambil makan. Tapi sedih sebab aku lupa lagu apa. Bye lagi.
# Konsep makan di pondok.
Dalam pada lapar, ada hati pilih hut yang di atas sikit...in which, haruslah perlu mendaki few anak tangga.
# Pondok ni terlalu besar for the six of us.
Maka panjat sikit lagi...
# Our pondok.
Jatuh chenta sama konsep restauran ni. Kalau buat gini, kena bertabah cari pekerja al ramai. Pondok2 boleh tahan banyak scattered around the restaurant. Pekerja pun perlu yang super alert sama panggilan customer(s). 
Kalau buka open cafe konsep macam ni memang something yang lain dari yang lain...di KK lah maksud aku. Kalau di Bandung ni memang berlambak. 
# View part of Bandung from Dago Atas.
Ndak lah nampak the whole Bandung from this restaurant. Tapi bolehlah. 
Pastu tengah sedap makan, suddenly dapat komen from my sunbae on my status update in fb.

"Atas Stone Cafe ada Bukit Sierra, view lagi gempak."

Not long after, dapat notification someone tagged me at their pic. Kejam sangat sunbae aku! Super cantik view of Bandung dari restoran tu. Memang lawa gila. Kenapa perlu lambat share info! 
# Killing time while waiting for our order.
# Our thirst quenchers.
Mine harus yang ada whipped cream; gelas kontot. Should have asked more cream! 
# My dinner.
Nasi Goreng Kambing. Ada abbreviation untuk menu ni tapi aku lupa. Indonesia kan famous bab singkatkan ayat ni.
# My 'side dish'.
Pizza with extra cheese. Tahniah Bie atas nafsu tembolok anda!
# Group photo before we called the night off. 
Sakit kepala si Err pun sudah kurang sikit lepas telan sebiji Synflex. And of course lepas menjamu perut dengan jayanya. Ndak cukup nasi goreng, tambah lagi pizza. Extra cheese somemore? Memang kejadian perut piranha tiada sempadan!

We headed straight back to hotel after dinner. Ada juga tapaukan si Iman tu makanan. Walau tau dia memang makan sekali masa kami melantak di pondok tu, tapi kami insist untuk tapaukan. Biarlah nanti dia bagi anak or wife dia kan. At least merasa apa yang kami rasa malam tu. 

Erm, referring to the pic above tapau Iman adalah diangkut dengan penuh kasih sayang oleh Ms C. Yang di tangan aku tu, lebihan pizza kami tapau bawa balik hotel. Actually ada dua biji pizza kami order tapi ndak habis sebab masing2 kekenyangan. Layan sangat kan nafsu piranha.

Sampai hotel, lepas mandi...slowly one by one berlayar ke alam mimpi. Capek!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

29 December 2014

Liburan Day 3 - Restoran Sangkuriang / Rumah Mode / Bali Heaven Massage

Assalamualaikum.

Sambungan dari sini

Sebab lapar...and migraine, so aktiviti makan jadi main priority. Ntah mana aku kutip info pasal Restoran Sangkuriang ni, yang pasti tu jak nama tempat makan yang ada dalam kepala masa tu so aku suruh Iman untuk hantar kami pi sana. Credit to that very person whom shared the info about this restaurant.

Sebelum aktiviti melawat factory outlet(s) or nyopping...kita soru dulu.

25 Ogos 2014
Restoran Sangkuriang, Bandung
# Sulap.
Boleh pilih untuk makan cara lesehan.
# Boleh juga di atas meja macam biasa.
And the ladies chose to dine here. Sebab kalau makan di sulap di waktu tengahari, panas adalah membahang. Sekian.
# Among the options available.
# Jus alpukat coklat a.k.a avocado + chocolate juice
My favourite. Datang Bandung kena pulun minum sebab di KK mahal. Kalau minum di kedai Bunda, of course lah free. Tapi kalau mau minum everyday, memang ciri anak bertuah lah kan.
# My luncheon. Yums!
Paling sedap adalah sambal itu!
# Ms C's luncheon.
Sesungguhnya memang lapar, pasal tu lepas ambil gambar makanan aku terus membaham ndak tengok kiri kanan. Diorang kidnap camera pun aku ndak sedar. Bila balik KK baru perasan ada gambar ni. So kesimpulannya? Makanan orang lain, aku memang ndak ambil peduli. 
# Ahli rombongan.
Gambar depan restoran adalah perlu. Wilujeng sumping a.k.a Welcome!
Lepas makan, barulah kepala ada rasa ringan sikit. But still berdenyut. Ndak perlu dilayan nanti makin menjadi. So next? Rumah Mode. Yang ni request bebudak tu. Aku ikutkan jak. Sebab aim aku adalah Pasar Baru. 

Rumah Mode, Bandung
# Kedai makan di Rumah Mode.
Last time pi sini pun memang tengah renovation. So this time sampai, memang banyak benda baru. Ada deretan kedai makan & cafe untuk melepak. Yang ni memang khas untuk para lelaki while waiting for the girls to shop. Sesuai.
Sebelum masuk nyopping, singgah solat jamak dulu. Ada surau depan outlet Rumah Mode ni. Salah satu benda aku suka di Indonesia ni. Surau adalah merata...and bersih.
# And of all places...terjumpa si Mia Sara.
Kecil jak budak ni, tapi suara memang boleh tahan garau & besar. She was in Indonesia for filming. The rest of the crews (including Aaron Aziz!) were in Jakarta. She came to Bandung with her father & few other crews because she has no scene to film. Kiranya, datang Bandung untuk nyopping juga. Kerlas!
# In front of the outlet boutique. Perlu senyum despite the throbbing headache. Argh!
Aku suka konsep tempat shopping macam Rumah Mode ni. Banyak benda lain boleh buat selain nyopping. Aku tiada menuai di sini kecuali those two ladies di atas. Tapi! I was kinda regret for not buying anything here. Sebab ada few cardigans aku terberkenan. Bad timing pun sebab kepala ting tong.
# Background dewi apa ntah, lupa tengok plaque.
Apart from the signboard, ni memang spot wajib bergambar kalau sudah sampai Rumah Mode. So, haruslah aku ndak lepas peluang. 
Next? Kami terjah few other factory outlets. Masa ni memang sudah dapat sahkan shopping is just not my cup of tea. Sebab, semua tempat yang kami masuk...aku tengok sama jak barang jualan. And yes, memang hasil tuaian adalah nan hado. Cuci mata jaklah kan.

Bali Heaven Ubud Massage, Bandung

Ini memang masuk dalam agenda. Cuma salah percaturan. Plan mau bermassage ni on our last day in Bandung. Tapi sebab agenda keluar masuk FO pun semakin hambar; thanks to the traffic jammed maka semua pun sepakat untuk percepatkan aktiviti memanjakan diri. Ayat muntahan betul. 
# Spent two hours at this place.
Ms C, Ms P & I took the 120 minutes full body aromatic massage package. Cost 120,000 IDR. Sebab murah, so kami bertiga sepakat ambil pakej ni. Convert pi RM belum pun sampai RM 50.00. Yang Tiga Bersepupu tu kami ndak sure diorang ambil pakej mana. Kami masuk massage room, diorang belum dapat decide which package to take. 
# Setenang alam.
Masuk jak dalam ni terus rasa gumbira. Finally, tilam! Bantai tidur lah dalam dua jam tu. Mau lagi lampu ala2 romantika di amor kan.
Bali Heaven ni actually a building consists of factory outlet, restaurant & massage parlour. 
Sudah habis massage, sekali keluar...eh sudah kelepasan sunset nya. Best lah juga diurut, dilulur ni. Paling terasa di tapak kaki. Tapi sakit kepala aku masih belum surut. Still berdenyut. Padahal lepas massage tu, sempat aku muntah dalam toilet. Still, headache refused to subside. Makin teruk ada!

While tunggu Tiga Bersepupu finish their massage session, we wandered inside the FO. The goods sold is a bit expensive. And motif barang adalah bercirikan Bali. Haruslah we didn't buy anything. If mau beli barang ciri2 Bali, better pi Bali. Right?

Sudah berurutan, perut pun start menyanyi lagi. Masa untuk dinner! Kali ni aku suruh Iman bawa pi tempat makan yang dia recommend. Yang ada view lawa. Kampung Daun actually ada dalam list tapi sebab tempat tu jauh, and Iman kena hantar kami before 9pm sebab sewa mobil memang sampai masa tu jak. Therefore I decided to just let him chose the place. Iman ndak kisah pun kalau kami balik later than 9pm tapi kesian lah. Kawan tu ada isteri & anak2 di rumah. Sudahlah since awal pagi kami 'pinjam' dia. 

Kali ni makan di tempat ala eksklusif sikit; bak kata si Iman. Konsep macam Kampung Daun tapi yang ni disajikan sama view Bandung dari atas bukit. 

Nanti aku sambung cerita pasal tempat makan tu. Tunggu!

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

28 December 2014

Liburan Day 3 - Gunung Tangkuban Perahu, West Java

Assalamualaikum.

Sambungan dari sini

Macam biasa, prior starting the journey...perut kena isi dulu. Walau senang jak cari makanan halal di Bandung ni, breakfast adalah penting. Sudahlah memang breakfast included dalam room rate kan. Siapa mau rugi?

25 Ogos 2014
Jalan Riau, Bandung
# Obviously...jatuh chenta sama bubur tuang sup ayam. Itu menu wajib aku selama 4 hari di sana.
Masa tengah breakfast tu, aku dapat tau supir kami sudah sampai. But since lagi tiga orang ahli rombongan belum turun, aku suruh supir tu breakfast dulu. Kesian pula kan, dia punya kelam kelibut datang awal jemput sekali kami pula yang lambat. 

Lepas breakfast, masa untuk cari sang supir. Dia tengah duduk menikmati 'breakfast' di seberang jalan. Nampak jak kami, terus laju gila dia habiskan rokok nan sebatang tu. Haih lah, berasap dulu rupanya dia. 

Anyway, untuk 3 hari di Bandung ni...aku decided untuk hire supir jak. Mau pi tempat yang boleh tahan jauh, baguslah kalau ada supir. Rate sewa mobil + supir di Bandung pun boleh tahan murah. Kami kan berenam, so haruslah lagi murah bila rental tu bayar kaedah sharing is caring. 

Hasil godekan di blog DJ, aku dapat contact company supir di Bandung. Hayuka Bandoeng. Boleh klik sini for more info about the company. Sepanjang guna khidmat diorang, memang puas hati lah. 

Our supir, Iman adalah sangat helpful. Peramah. Still young; in fact he is younger than me. Tapi paling penting, dia handsome bak kata Ms C. No wonder lah sepanjang perjalanan pi Tangkuban non stop dia layan Iman tu bercerita. Kami di belakang langsung ndak dipeduli. Betullah bak kata Ms P

"Kak C ni rancak benor berborak...mesti si Iman ni boleh tahan handsome. Cer kalau muka ala pecah rumah, mau masam mencuka layan tingkap minah tu."

Sesungguhnya memang aku ndak teliti pun muka si Iman before naik kereta pagi tu. Masa aku bercakap sama dia pun, langsung aku ndak scan muka dia. Yang aku tau, dia supir kami. And memang dia dari Hayuka. 
# On the way to Tangkuban Perahu.
Kalau ikut aku memang akan skip tempat ni sebab sudah sampai last time. So kali ni misi mau jejak Kawah Putih jak. Tapi kenalah bertimbang rasa sebab ada ahli rombongan kali ni baru first time jejak Bandung. Jalan beramai2, sila jangan selfish. 
# Woohoo. Deja vu sangat.
Believe me or not...this very view lah yang aku nanti2 kan on the way naik pi Tangkuban. Sebab last time tangan aku macam berParkinson, gegar gila semua gambar yang aku ambil. This time, ada improvement. 
25 Ogos 2014
Tangkuban Perahu
# Gambar group adalah wajib! 
First thing upon setting foot upon Tangkuban ground. Iman sungguh beria hire diri jadi photographer kami. Macam-macam angle lah kan dia tolong snap.
# Ok ni Ms C yang ambil kan sebab kalau aku, Iman ndak sudi tolong . Dasar!
# Another one by Iman.
Lepas shot ni, dia 'lepaskan' kami untuk tour area ni sendiri. Gumbira muka dia as he got to do his thing. Berasap lah, what else. Ntah berapa kotak dia habiskan while kami meronda dalam ni. 
# Us three angels.
Kami berpecah to two groups. Group 2 Kawan + Sorang SIL. And another group 3 Bersepupu.
# Kawah Ratu.
Bau tungkik menusuk hidung. Ndak lama kami berdepan crater ni, kepala aku sudah start bagi signal 'Pening'. Hence perlu beredar sebelum terlambat.
# Row of shops selling lots of interesting things.
Sebab last time datang, kawasan ni belum wujud...so kali ni haruslah aku berjalan sampai nun di hujung sana. Bought few tshirts for the besties here. I didn't buy any because Bunda & her sisters were here a week prior my trip. She bought me a sweater & tshirt. Pastu menyesal.

"Eh, why did I bought so many things for u? Next week u'll be going there. Sayang duit Mama."

Ciss betul tau. Nasib baik Bunda ndak tarik balik hasil pembelian beliau & bagi sama sang Kazens lain. Jadinya trip kali ni bolehlah disimpulkan; mostly barang belian aku cuma untuk orang lain. 
# Tawar menawar tshirt Tangkuban. Bolehlah dapat 5 helai for 100,000 IDR (~RM 35.85). Walhal lepas tu ada kedai offer 6 pieces for the same price. Rezeki abang yang first tu lah. Beza ndak sampai RM 2 pun.
# Different spot; same view of Kawah Ratu.
Jalan pi hujung kedai tu semua nanti akan jumpa lagi sekali kawah ni. Sudah tau view sama, tapi kaki laju juga melangkah mau tengok apa kelainan dari view point belah sini.
# Up there is Kawah Upas (the oldest volcanic crater).
And kalau jalan jak sampai bawah akan jumpa Kawah Domas. Tempat yang boleh boil telur katanya. Sebab tau bau sulfur super kuat belah sana, jadi mari buat u-turn & kembali pi area parking. Like last time, aku memang ndak menapak sampai atas tu.
# Last view of the crater before we returned back to the parking lot.
# Mau try tapi cuma mampu dipandang sepi. Macam blur pun ada. 
# Ada small surau a.k.a madrasah as the local calls it in front of the parking area. 
Ada bences depan madrasah ni so kami ambil kesempatan lepaskan lelah. Sambil duduk, tengok orang & posing. Nothing more boleh buat pun di atas ni. Kuda aku sudah naik dulu so kali ni memang ndak mau sudah. Plus 'parking' kuda sudah jauh compare to last time. Suruh Ms C & Ms P naik kuda...dan2 serentak pandang aku dengan sinis.

"Nak bunuh kuda tu ke. Terpaksa angkut muatan berat macam kitorang ni."

Hampun! Tiada niat di hati. 

And bila lelah sudah hilang kami pun cari lah Iman. Kepala start ting tong balik. Ubat mau ditelan pun sudah habis. Sebelum bencana tiba, mari kita berehat dalam kereta.
# Jumpa kereta, tapi Iman nan hado. 
# Misi Ms C bergambar 'kenangan kau dan aku' bersama Iman...gagal! Please note senyuman gedik Ms C. Suka katanye!
And jumpa Iman depan tempat kami mula2 sampai pagi tadi. Ini semua berkat mata gatai usaha gigih menjejak Iman oleh Ms C.

"Amboi Kak C, nampak aje Iman."

"Eh nampak lah. Tapi korang jangan hover. Tu laki orang, nak mati?"

Ha...married guy rupanya. Bapa orang somemore. Tapi!? Ada kami kesah? Haruslah ceritera makin best. Jadi second wife, apadehal? 

Kami tinggalkan Tangkuban Perahu setelah dekat sejam tunggu 3 Bersepupu tu balik pi kereta. Ntah sampai mana area diorang cover. Gigih wei tahan bau asap dari crater tu.
# On the way to bandar Bandung.
Dua orang ni memang gigih bercerita sepanjang jalan balik dari Tangkuban kah? Buat macam kami di belakang ndak wujud. Pasrah! 
Sepanjang jalan turun aku memang flat habis. Bateri perlu dijanakuasa. Plus, kepala aku sudah berdenyut kencang just after we started descending. Migraine level gaban sudah mari! Aku terjaga masa sudah masuk area city. Macet sikit. Tapi bearable.

First thing first, masa ni aku direct arahkan next agenda adalah isi perut. Semua agreed sebab diorang pun memang kelaparan. Apa2 hal, makan dulu. Sebelum denyutan kepala aku makin menjadi. 

Pi negara currency rendah bolehlah makan sepanjang masa kan Bie. Bolehlah cakap asal migraine jak, solution adalah makan. Cuba pi tempat lain, sah2 lah perut ko kalis-lapar. Pastu stok ubat mesti berpapan ko hangkut. Perangai sangat!

Mana kami lunch...nanti sambung next entry. This is too berjela already. Sekian.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

27 December 2014

Indonesia - Hotel Amaris Jalan Juanda, Jakarta

Property: Hotel Amaris, Jalan Juanda
Date:  23 August 2014 - 24 August 2014 (1 night)
Price: 380,000 IDR per night (RM 136.00)
Room Type: Standard Twin Room (breakfast included)

Nearest Attractions: Monumen Nasional (MONAS), Pasar Baru, National Museum, Masjid Istiqlal, Jakarta Cathedral, State Palace & Independence Palace, Gambir Station

Booked via agoda.com

# The hotel's facade
# Reception counter.
They have pretty friendly & helpful staff. Ask anything, they will try their very best to help. Provided, tanya dengan elok tanpa jerit pekik melibatkan emosi meroyan that is. *clearing throat*
# Cafeteria
Breakfast is included in the room rate. This was taken on the night I arrived; pasal tu sunyi sepi area ni.
# Laluan pi bilik guest. Our room is at the 2nd Floor.
Masa jalan ni, aku sorang. Minah berlima tu check in a day earlier than me. Terus imagine apa kejadian if suddenly Kuntilanak muncul di hujung sana. Ok sila laju jalan pi bilik. Pastu tekan bell banyak kali.
# Standard room with 2 single bed.
Nasib lah kan, demi jimat cermat jadi kenalah share bilik ni ngan Ms C & Ms P.
# Washroom.
Bolehlah, selesa. Heater functions well. Pastu toilet ada bidet which aku confirm yang paling happy adalah Ms C. 
# Pretty huge spread of breakfast.
Memang puas hati. Tu yang last day, breakfast sampai tiga round. Hampagas betul.
# My favourite section. Next to it is the bread section; also my favourite!
Porridge + soup + peanuts + fried onions *krup2* = Yumms! 
# Taken on the footbridge.
Left side is Amaris Hotel, Jalan Juanda. On the right side will be the Masjid Istiqlal.
Having stayed here for only one night doesn't give me the right to give much review about the hotel. These are mainly based on my experience. Staffs are helpful. There's a convenient kiosk in front of the hotel parking lot & it is open 24 hour. Taxi or supir is easy to get. It is barely 5 minutes walk to Juanda commuter station.

If you take a taxi/supir to get to this hotel, make sure to mention which branch of Hotel Amaris you're staying. Because there are more than 10 Hotel Amaris in Jakarta. So, don't get mad and yelled? at the taxi driver when he repeatedly asked you which Hotel Amaris you're heading to *clearing throat again* Sekian.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑