29 September 2012

Edisi: Pelik

Seriously aku super pelik orang yang sanggup pandang remeh undang2 Allah yang sudah terang2 ditulis dalam Quran.

Paling pelik, siap join mengutuk sekali. Semua semata2 untuk sebuah persahabatan yang belum tentu sampai ke Jannah. Semua semata2 untuk nampak cool & hebat di mata kawan tu yang memang sah2 ndak tahu langsung kenapa peraturan itu Allah tetapkan. 

Berkawan ndak salah tapi janganlah sampai apa yang wajib itu kau perlekehkan. Kawan itu mungkin ndak tahu...maka sudah jadi tanggungjawab kau untuk explain. Atau kawan itu mungkin tahu? Tapi refused untuk paham, refused untuk hormat. If that's the case, maka aku ndak nampak kenapa perlu kau teruskan persahabatan itu. Kenapa perlu ketepikan yang wajib? Takut hilang kawan? Takut orang cakap kau ndak cool? 

Bila ada kawan kau yang mau berubah, mau ikut jalan yang betul...ndak payahlah kau sibuk bercakap perihal orang tu. Ndak payah kau ungkit apa yang dia buat dulu kala. Dulu itu dulu. Sebab tulah makanya sekarang itu wujud. Bukankah lagi baik kau doa supaya perubahan tu berkekalan sampai mati? Lagi baik kalau kau ikut doa untuk hidayah begitu sampai sama kau. Bukan kerja mengungkit silam orang jak. Bukan kerja mempertikai perubahan orang jak. Bukan kerja membentang semua silap orang jak.

Ndak malukah sama diri sendiri? Kau tu sah2 masih belum di landasan yang betul. Aku tau, jauh dalam hati kau sendiri tau. Tapi mungkin demi mau jaga airmuka & maintain cool...kau refused untuk admit semua yang benar. Aku ndak percaya hati kau hitam habis sampai ndak tau beza mana betul, mana salah.

Kalau sudah perintah Yang Mencipta ndak didengar, aku ndak faham kenapa mesti kau dengar kata2  orang yang dicipta oleh Yang Mencipta. Kau lebih malu, lebih takut kalau dicakap ndak tentu...tapi kau ndak malu memandang rendah undang2 Nya?

Aku memang ndak sempurna. Jauh dari tu sebenarnya. Neraca timbangan aku masih berat di sebelah kiri. Tapi bab agama, aku ndak da kompromi. Orang boleh cakap aku macam2 tapi kalau sampai ajaran agama yang aku amalkan diperkotak katik, aku ndak fikir dua kali untuk tinggalkan persahabatan itu. Islam ndak pernah ajar aku untuk putuskan silaturahim. Yet, Islam juga ajar aku untuk tinggalkan perkara sia2 yang langsung ndak menjamin apa2. Lebih baik aku ambil jalan yang lain, biar ndak sehaluan.

Biarlah apa dicakap orang...aku sudah mangli. Kutuklah, pertikaikanlah. Aku ndak kisah. Selagi semua tu ndak cacatkan aku di depan Allah; aku sanggup telan semua. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

28 September 2012

Edisi: Sob!

Semalam...for the first time after so many years, I cried bucket. After mentioning her in my previous entry...I can’t help but to think of her. I miss Nenek! 

Rindu gila mau peluk. Cari uban. Ikut Nenek jalan2 di KK. Jadi ekor Nenek tawaf kampung. Replace Nenek main kuah merah di rumah Mama Tua. Tolong siram kebun sayur. Paling best kalau Friday. Mesti pigi tamu di Donggongon; beli stok kirai & naabu. Aku yang memang liat bangun pagi, mula2 tu tembirang jak kunun ndak mau ikut. Tapi kalau Nenek umpan beli apa aku mau di tamu, laju aku mandi terus ah. 

Aku cucu sulung...Aunty selalu cakap, aku cucu kesayangan Nenek. Apa aku mau, ndak pernah Nenek abaikan. Tidur pun memang sama Nenek. Masa Bunda pindah dari rumah Nenek, aku ndak ikut. Aku setia kasi kawan Nenek. Bed/roomate Nenek paling loyal adalah si Err!

Dulu aku ndak boleh potong rambut pendek sebab Nenek ndak suka. Nenek mau rambut aku boleh simpul buat sanggul. First time kami berjauhan bila aku sekolah di Semenanjung. Nenek demam quite a while sebab rindu aku. And sebab Nenek ndak da kawan tidur. 

Kalau aku nakal...Bunda akan kasi gaji gula2 manis panjang. Tapi selalu Nenek jadi perisai. Nenek defender aku paling tegar! 

Aku masuk uni...Nenek sudah ndak kuat lagi. Aku pun jarang jumpa Nenek sebab aku tinggal di hostel. Kalau balik hujung minggu baru dapat manja2. Nenek sakit masa final year diploma aku. Lepas tergelincir di tandas, penyakit yang lain datang silih berganti. Alhamdulillah, aku sempat jaga Nenek...kasi mandi, kasi bersih bila Nenek buang air besar. Aku sempat suap Nenek makan. Sempat bawa jalan keliling rumah, mau exercise kaki bilang Nenek. 

Masa tu Maghrib...aku baru balik dari uni lepas stranded dekat 2 jam sebab bas Tung Ma rosak. Tiba2 dapat kol dari sepupu aku...kestau Nenek tiada sudah. Masa tu aku rasa langit jatuh hempap kepala aku. Seriously, aku blank. Aku ndak dapat nangis sebab aku refused untuk digest the news. 

Sampai rumah, Nenek sudah baring kaku di ruang tamu. Kain batik selimut Nenek masa tu. Lepas salam Bunda, aku cium Nenek. Masih ndak nangis ok. Aku ambil wuduk, solat Isyak. Baca Yassin. Baca Yassin. Baca Yassin. Aku baca sampai penat. Nenek kena pindah masuk dalam bilik. Malam tu last aku tidur sebelah Nenek...biarlah ndak da suara Nenek mau marah aku yang selalu tidur lambat. Biarlah ndak dapat dengar dengkuran Nenek yang selalu jadi bahan ketawa aku. Janji aku dapat peluk Nenek puas2. Sebeb esoknya, lepas Zohor...aku ndak kan dapat tengok Nenek lagi sampai bila2

10 tahun sudah Nenek tinggalkan aku. Tapi semua kenangan sama Nenek masih kuat dalam kepala aku. Even dialog dulu kala aku masih ingat ah. 

Semalam malam Jumaat, aku baca Yassin sedekah sama Nenek. And relatives yang sudah tinggalkan aku. Bapa, Aunty Ana, Nenek Papar. Al Fatihah. 

Moga semua berehat tenang di sisi Allah SWT. Kamu sudah selamat, tinggal aku yang masih berjuang di sini. Ndak tau ntah esok, ntah lusa...bakal menyusul kamu. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

27 September 2012

Buang Tabiat: Meroyan Lagi

Assalamualaikum. Annyeong.

Hari ni perasaan macam mau membebel lagi. Kelmarin aku meroyan ndak puas hati sendiri2...siap ah entri in less than 30 mins. Wow! Tapi macam yang diduga oleh si Err lah. Bahasa tunggang langgang. Grammar ke laut paling dalam. Aku failed bab2 hasilkan karangan dalam masa singkat ya. 

Hmm...aku actually ada bingit telinga sikit bila dengar orang potpet pasal keburukkan orang. Fine, tipulah kan kalau aku cakap aku LANGSUNG ndak bercakap pasal orang. Tapi yang aku maksudkan ni, berabisan mengondem. Terimalah bahasa aku kasi rojak. Semua aib orang tu dibuka, dibentang, dibahas, dinilai, ditimbang tara segala. Walhal dulu, orang tu dua-kali-lima jak macam orang yang dicakap tu. Betul bikin pening bahasa aku ni tau. 

Ok maksud aku macam ni. Si A yang berabisan cakap pasal si B. Semualah ndak kena di mata dia. Tapi dulu kala, Miss A tu lebih kurang jak macam si B. Beza sekarang, si A sudah berubah. Dalam erti kata lain, benda ndak baik si A pernah buat dulu sudah dia tinggalkan. 

Bagi akulah kan, sebusuk mana si B...si A ndak da hak untuk kondem 100%. Sebab kalau itu terjadi, meaning perubahan si A tu sudah jatuh kepada sifat riak. Sepatutnya si A bantu si B. Lain orang, lainlah cara hidayah tu sampai. Ada yang cepat, alhamdulillah. Ada yang lambat. Ada yang langsung ndak nampak pun cahaya tu. So dalam kes ni, si A lah patut bantu guide si B. Bukan berabisan membentang busuk si B. 

Si A memang boleh cakap..."Tu aku dulu...sekarang ndak lagi bah". Ya itu memang betul. TAPI siapa kita untuk predict masa depan kan. Siapa tahu esok lusa Allah terbalikkan hati si A jadi balik macam dulu? Worst, jadi lagi busuk. Siapa tahu, esok lusa Allah bukakan hati si B untuk totally berubah? Macam ustaz Kazim cakap dalam ceramahnya


"Janganlah mengata orang sangat. Bantu dia, bimbing dia. Saya paling takut mengata aib orang. Siapa tahu, hari ni saya kutuk bapa ayam tu. Esok, Allah terbalikkan pula hati saya jadi bapa ayam. Rambut warna warni, pakai seluar ketat2. Bapa ayam tu pula yang jadi ustaz. Berceramah ke saya. Hah, tak ke naya macam tu"

Ndak salah kalau rasa ndak berkenan ada sama si B, sebab lumrah manusia selalu ndak sedar salah diri sendiri. Tapi janganlah sampai menghukum ndak bertempat. Kalau menegur pun, biarlah cara paling comel. Janganlah menegur secara umum, malu bah orang dibuat begitu. Kalau sudah ditegur comel2 pun tapi si B masih dengan caranya; bersabarlah. Doa yang terbaik untuk dia, moga Allah buka hatinya untuk berubah. And jangan lupa doa untuk diri sendiri juga, moga Allah tetapkan & kuatkan iman kita. Tugas kita sesama hambaNya untuk tegur menegur. Kita sudah tegur, habis sudah tanggungjawab kita. Mau didengar atau ndak, tu hak yang ditegur. Janganlah kita jadi baik hati sangat tolong sebar yang bukan2. Itu namanya, cari pasal menambah berat di timbangan kiri ah. 

Aku sebolehnya mau elak untuk kondem orang yang buat perkara busuk yang pernah aku buat dulu. Hipokrit bah mengutuk bagai padahal dulu kau pun lebih kurang sama. Ndak pun, laaagi teruk. Cara terbaik aku rasa untuk tegur yang patut2. Aku pun ndak harap orang tu terus berubah cuma ndak salah kan share apa yang aku ada. Aku sendiri masih panjang lagi perjalanan untuk menjadi baik.

Mulut aku ni pun memang ndak baik sangat. Ada masa tu laju jak bercakap pasal orang. Lupa yang diri sendiri lagi busuk. Lagi banyak calitan comot di depan Allah. Alhamdulillah, bila mulut jadi puaka ada jak yang kasi sedar. Terima kasih pada Penegur-s itu ya.

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

26 September 2012

Buang Tabiat: Of Starting Anew

Sejarahnya dulu aku adalah budak paling peramah, paling banyak mulut, paling ndak reti duduk diam...orang Sabah bilang, ndak terana. Mulut aku memang pot pet nonstop sampai cikgu Tadika dulu pernah cakap sama Bunda dia pening sebab aku ndak pandai diam. Ada jak cerita. Pastu aku memang paling suka ketawa & senyum. Serius, aku ndak sombong. Masa kecil2 aku stay di kampung sama Nenek. Since aku ni cucu pertama, jadi harus lah aku manja habis. Dorang bilang aku ni macam ekor nenek...membontot jak ke mana. Dulu Nenek ada kebun sayur, so bila sudah ada hasil...tugas aku hantar sayur pigi rumah anak2 buah dia. Free sebab Nenek tanam sayur tu suka2 jak, untuk isi masa lapang kunun ah. Aku kenal semua orang tua di kampung...and memang ramai geng sebab kami semua bersaudara. 

Aku stay di kampung sampai umur aku 10 tahun ndak silap. Pastu pindah kawasan perumahan. Dapat geng baru. And aku masih peramah, masih kuat senyum, masih banyak cakap. 

Masuk sekolah menengah, aku kena hantar buang to Shah Alam. Under tajaan YayasanSabah. Mula2 masuk sekolah, aku memang masih peramah. Over friendly to be exact. Tapi tekanan under saiko senior2. Biasalah tinggal hostel, ada rules kau kena obey. Masa aku jadi senior, aku pula applied rules pembulian tu walau ndak extreme macam kami kena. 

Mau dijadikan cerita, masa di SA tu lah aku slowly adapt perangai ‘kurangkan senyum’. Sebab dulu kalau senyum sama senior, jaaarang dapat balasan. Kalau senyum saja2, senior bilang macam mengejek. Kalau senyum sama senior lelaki, dibilang gatal. Tapi dari dulu mata aku memang sentiasa jadi isu. Bila aku tinguk senior, dibilang aku kurang ajar. Menjeling. Padahal mata aku memang meninguk orang; tajam. Selalu lah ‘bertandang’ masuk dorm senior ; brainwash pasal mata & senyuman jak. 

Hence aku buat conclusion, ndak payah sudah senyum sama orang yang aku ndak rapat. What's more with strangers. Kalau limpas sama senior, kena tunduk bagi salam. JANGAN kau berani tentang mata. Apalagi senyum, unless senior tu senyum dulu. Chop! Bukan semua senior garang singa gitu. Ada juga yang friendly & kerang busuk. Tapi dek kerana yang sikit tulah, aku altered keperamahan aku. Bukan mau blame siapa2, dari aku jak bah tu kan. Mau dijadikan alasan lah. Plus masa tu aku masih budak mentah...logik bah keputusan begitu aku buat.

Bermula dari sanalah aku applied no smile expression’. Aku masih kuat bercakap, kuat ketawa, kuat main...BUT only to those close to me. Dulu di sekolah, kawan2 selalu cakap “Bibie bila dia jalan sorang2 muka garang doh. Macam nak telan orang:. Siapa kenal aku, diorang akan tegur or panggil even dari jauh. Pantas muka singa jadi muka angel ya. Senyum sampai telinga, siap melambai paling hyper. 

Masuk uni...muka tanpa senyuman aku kekal. Sudah sebati sama jiwa. Jadi personaliti sudah kunun! Cara pandang orang pun makin tajam. Bikin panas ah. Kalau ndak kenal aku, memang mau ditampar. Even bestie G once said to me..."Kau paling kumpau dulu. Paling sombong. Saya ingat kau mau kawan sama orang lawa2 jak". Sampai sekarang bah tu statement dia ulang2 sama aku. Kumpau tu ayat femes di uni dulu. It means sombong tahap paling dewa. Yang ndak da ampun punya snobbish. The description fit me well I reckoned. Itu dia cakap before rapat sama aku. Sekarang ndak sudah sebab ada nama baru dia kasi aku. Drama Queen. And now dia sayang aku sudah. Dulu kami ndak rapat tulah dia assumed aku macam2. Kenal pun sebab dia roommate sama coursemate aku. 

Di UM* pun aku masih dengan kumpau. Tapi di sana life aku memang more to study jak. Aku ndak bergaul sangat sama orang. Rapat pun sama coursemates & roommates. Social life memang ndak da di uni tu. Lectures, lepak lab, breakfast or lunch pun sama coursemates...then habis lectures, aku zoom balik rumah. Kawan2 pun yang aku memang jumpa everyday. Boleh kira dengan jari lah kawan aku time di sana. Yet Alhamdulillah, yang sedikit tulah aku masih in touch sampai sekarang. Masih rapat. Kalau aku turun Kolumpur, masih boleh jumpa & lepak2

But no smile expression sudah sedikit goyang ever since balik dari trip tu hari. Like I said, I learned so many things while travelling alone last June. Muhasabah diri! Banyak bercakap sama diri. Bermonolog. Macam aku dapat suntikan semangat baru. Too many sheeps happened before the trip. Sepanjang 2 minggu di tempat orang tu, aku ‘telan’ banyak benda. I came back, starting life anew. Aku macam balik jadi diri aku...duapuluh tahun lepas. Minus talkative part though. Terpaksa admit, untuk praktis senyum lebih kerap; muscle muka agak keras di situ ah. But at least, I tried to change that not so good habit of mine. Aku senyum sama students di cafe even aku penat mau mampus. Aku kerap ingatkan diri, maniskan muka Bie. Smile! Itu sedekah untuk diri sendiri. 

“Umur sudah tigapuluh, kalau selalu senyum kau akan awet muda”. Poyo! 

Jauh dalam otak aku yang kadang ndak sihat ni...ada juga tu berlimpasan pemikiran “Malas bah senyum nanti orang buat ndak peduli, nah lagi bikin panas". Tapi aku berjaya usir tu negative thought jauh2. Even lepas insiden bingai pagi tadi, aku masih firm sama ‘azam’ baru aku. Ujian bah tu. Biarlah janji aku sama diri untuk teruskan apa yang sudah aku azam-kan. 

Fuh, punya panjang pembentangan tunjuk sebab aku. Ni memang confirm gara2 apa yang jadi pagi tadi jak ah. Kukuh betul tu kemahuan untuk publish entri ni. Syabas lah Bie kau jadi sepoyo setegar ini. Erm apa kunun jadi pagi tadi ah? Sampai aku hemo hemo sendirian di twitter. Ndak da kerja kan melayan rasa ndak puas hati. Biarlah bah, kasi chance aku membebel di sana. Dari aku menari The Boys kan...tiba2

p/s Tunggu anak tudung yang Mira post pagi tadi lagi best. Ndak sabar mau guna! 

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

24 September 2012

Buang Tabiat: Tripping

Assalamualaikum. Annyeong.

Macam lama kunun aku ndak menconteng di sini. Biasalah kalau angin trip busy aku sudah mari. Menyinggah blog orang jaklah kerja aku. Mau scribble sini macam ndak da idea. Tapi kalau sendiri dalam kereta, pandai bermonolog. Pastu create story untuk new entry. Save dalam kepala tapi nan ado hasil ditaip. Belum ada kesempatan bah kunun. Aku kalau mau buat new entry harus ambil feel, ambil masa lama2. Sebab short entry macam palsu jak bagi aku. Poyo habislah kan.

Anyways, malam ni insya Allah balik kampung Bunda. Balik kunun, padahal kampung tu sekangkang kera jak jarak dari rumah. Bunda's first cousin passed away kelmarin. Tomorrow funeral. Kalau ndak da wedding or funeral punyalah kan buang batu ndak mau jejak kampung.

Maka plan untuk join sahabat2 celebrate surprise birthday party chenta hati si PianSe adalah rasmi cancelled. Lama ndak jumpa Jipun & Ammi. Ndak pa, umur panjang insya Allah akan jumpa.

Lately banyak betul planning sama my ladies. Sampai ndak tau mana satu yang mau execute dulu. Too many plans. Haraplah ada yang akan menjadi, amin. Jangan hangat si taik ayam jak. Kami sudah divide tugas masing t2 hence kecerahan matlamat untuk dicapai adalah tinggi.

Day dreaming ndak salah kan. Bukan menyusahkan orang. Janji aku sentiasa sedar di mana bumi dipijak, di mana langit dijunjung. Usaha kena extra keras juga kalau mahu apa yang diimpikan tu jadi realiti. Aja aja hwaiting Bie!

eryantierdabdulkarim
Published with Blogger-droid v2.0.6

Categories: , ,

22 September 2012

Edisi: Draft Entry

Assalamualaikum. Annyeong.

Hmm hari ni sangat reluctant untuk turun bekerja. Rasa macam masih mau berulit sama selimut, bermanja2 sama Cafe. Tu anak memang ah, time aku rasa kemalasan paling ndak da ampun...time tulah dia trip comel baring atas dada aku. Buat muka paling mengantuk! Macam mau dikasi penampar. Kalau Sunday buat gitu aku boleh terima lagi. Boleh join beradu semula. Ini buat perangai on Sabtuday; hari untuk bekerja membanting tulang 4 kerat albeit only for halfday.

These days maybe sebab semester baru start...students super ramai datang cafe. Last week memang berabisan busy. Bukan lagi tripping ni kali ah. Alhamdulillah rezeki. Aku busy since morning till 3p jak lah. After tu aku senang lenang goyang kaki di ofis. Ngek. Tapi muscles sudah pandai menjadi stiff sekarang. Bahu pun lately suffered from frequent aches. Aku sudah tidak setangkas dahulu...umur makin menaik kan. Alasan yang boleh buang masuk longkang, sila! Koyok & Yoko2 have became my best of friends ever since the attack of these sakit sendi tulang belulang urat murat. 

Yesterday, after so many years...tiba2 dada rasa sesak. Like, ndak cukup udara berputar dalam dada. Inhaler adalah sudah lama ndak jadi kawan. Bertahun bermaustatin di dalam laci dressing table. Paksa diri bernafas depan kipas. Fuh luckily ndak semput berabisan di sana. I can’t afford to get sick these days. What’s more when we’re short of staffs at the moment. Ndak apalah, berhempas pulas sekarang nanti bercutian dengan jiwa bunga2. Barulah worth every cents earned. 

I miss spending time with myself. Ni lah kan malar terus berangan mau jalan lagi. Bestie Ernie told me back then...I will not be able to stop once I’ve started ‘my journey’. And yeah memang terbukti sudah sekarang. Berangan nonstop macam ndak da kerja lain dibuat. Free kan! Plus ndak menyusahkan orang kan. Ndak mengasi kudis. Janji aku ndak involve siapa2. Hemo hemo! To date, terlampau banyak future planning. Macam semua pun mau dikasi squeeze in a year. Terpaksa aku buat reminder tegar sama diri sendiri. 

To do thing one at a time. Setakat ni to-do-list sudah tutup rapat. Tiada sebarang penambahan dibolehkan. Bie, sila renew list ONLY when at least half have been achieved. Terlampau banyak mission to accomplish pun payah oii, nanti kurang focus. Orang bilang yang dikejar ndak dapat, yang dikendong berciciran. Hmm but for now, belum tau lagi ni apa yang aku kendongkan. Insya Allah, will sort everything out to get a clearer view soon-ish.

Yang duri2 racun2 serangga2 boleh diabaikan. Normal lah manusia, manada journey smooth berabis without all those obstacles. Paling manis hasil yang diperoleh bila semua onak ranjau berduri dapat dihadapi dengan penuh sabar. Kalau pun terpaksa tukar haluan nanti...ndak pa. Asalkan niat baik, Allah pasti tolong. Paling penting, redha & terima Qada Qadar Allah dengan hati yang terbuka. Tiada pernah Dia berikan ujian terhadap hamba Nya tanpa memberikan sesuatu nikmat yang super indah sebagai balasan.

Scribbled on Sat; published on Mon. Comel!
eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

18 September 2012

Solo Adventure: Part 15 - Roman Baths, Bath

The next destination after Windsor is Bath. The main purpose of choosing this city is of course because of Roman Baths. I've heard of this place several times before but not until I saw Ernie & Avie's photos that I finally make up my mind that I will have this place in my list. 

Alhamdulillah, Dia makbulkan.
Bila travel by bus di sana, selalu jak hati berbunga. View macam gambar di atas, berhamburan sepanjang jalan. Mata mengantuk pun ndak dapat tidur. Motif? Mau layan feeling jiwang sambil menghayati keindahan alam ciptaan Dia. Subhanallah.
This path reminded me of SK. Yeah, kerinduan membara!
Ancient building...very old architecture. Tapi masih teguh berdiri up to this day!
The closest I could get to see the Pulteney Bridge. A bridge that crosses the River Avon. It's a best-known buildings in a city famed for its Georgian Architecture. Ernie spoke of this bridge hundred of times but alas I didn't get to set my foot upon it although I went to Bath. Time constraint; the downside for choosing a tour it was. 


Bath Abbey is an Anglican parish church founded in the 7th century. It is still an active place of worship.
Yours Truly standing before the Bath Abbey. Too many visitors on Sunday hence we need in turn to enter. What more can be done while waiting other than camwhoring, right.
The chip is the entrance ticket to enter the Roman Bath. 
The terrace is lined with statues of Roman Governors of Britain, Roman Emperors & military leaders.
View from the terrace overlooks the Great Bath. What one can see from here is less than a quarter of the site as a whole. The Roman Baths extends under the modern ground level & beneath adjacent streets.
Bath Abbey at the back.
Surviving stones of the Temple pediment. The Gorgon's Head in the centre is a powerful symbol of the goddess Sulis Minerva.



Stone head of a lady is from a tomb. The hairstyle is the most fashionable at the time. Sila imagine hairstyle ni jadi trend di Malaysia! Hooray gila aku ketawa berguling paling awal.
An assistant is needed to have the hairstyle. Kentara lah kan hanya yang mampu upah hairstylist jak dapat bergaya dengan style ni. Tiered hair I call it.  
The people of Roman uses thin sheet of lead scratched with tiny letters as a method to send messages to God. They used curse tablet or binding spell to ask the gods to do harm to others. 
Entering the 'dark' room. East Baths contained a series of heated rooms. 

Back then, this was once a grand site.
A caldarium; was a room with hot plunge bath. It was very hot & steamy room heated by underfloor heating system. The floor has been removed to show the empty which the hot air flowed through to heat the floor. In modern spas or gyms, a caldarium is similar to room with hot floor.
First who discovered & built the bath. The statue of King Bladud overlooking the King's Bath.
Sacred spring; The King's Bath. Hot water of 46°C rises here at the rate of 240,000 gallons every day and has been doing this for thousands of years.

The magnificent centerpiece is the pool. From the audio guide, it was said that the bath is 1.6m deep & has steps leading down on all sides. Dulu orang mandi untuk tujuan pembersihan & penyucian; now the water is considered unsafe for bathing. 
The Grand Pump Room is a neo-classical salon where hot Spa water is drawn for drinking. Dulu kala kononnya orang berduit jak yang mampu spend time sini bersosial...tapi aku tengok masih sama jak konsepnya sampai sekarang. Environment pun macam ala2 fine dining. Harga cup of coffee pun memang kaw.

2 hours awing the historical Roman Baths...it was time to meet the other members of the tour at the promised parking lot. Next was Stonehenge. Another 1 hour of journey...so aku ambil peluang tidur. Perlu recharge sebab sudah penat habis round 2 cities. Poyo perlu!
Sangat admire rumah begini...
On the way out from Bath city, we encountered this very old unique building. Mr Omar; the tour guide told us this was used as a lock room for drunk people in the past. Untuk orang mabuk yang ndak jumpa jalan pulang to be exact. 

Dulu rumah ni orang tengok sebelah mata jak. Because of the image it brought to people whom woke up being locked in the room. Now? Orang tengok rumah ni as of valuable treasure from the past. 

eryantierdabdulkarim

Categories: ,

17 September 2012

Edisi: Nathan is One!

Ehem...aku memang Ummi terbaik! Nathan's birthday is on the 10th of September but I only managed to get this published a week after. Boleh lah sayang Ummi sikit2 for this procrastination being, ok darling.
How time flies...a year ago; a beautiful super healthy & sepet boy was born at Hospital Likas. The first grandchildren in the family. The first nephew among the first cousins from Bunda's side. 
Inherited his Mommy's lips; AngelinaJolie Penampang Version.
Ummi holding the few hours old Nathan.
His full moon makan2. Muk Muk!
3 months old on Christmas last year...
On the first day of Raya this year. He entered the house being moody & cranky. He rejected anyone who tried to hold him; except his parents. Tangisan adalah sangat syahdu; siap bercucuran airmata. Sangat  drama king kot! Lucky enough the turtle I gave him attracted his attention. Jadi dapat lah dukung si Moody.
Senyuman gigi besar! He gave his adorable smile only when Daddy hold him. Tumbuk tu gigi nanti!!
I took care of Nathan while Daddy & Mommy enjoyed their dinner. Senang kerja sebab itu tanda aku boleh diet sekali. 
The day Nathan turned one! The parents held his birthday party at KFC, Karamunsing. Ndak sempat oii mau masak bagai kalau mau buat party di rumah. It was weekday afterall...paling simple celebrate di luar lah. Jimat tenaga.
Super friendly Nathan. Sama Ayam Besar pun ndak takut. Tapi nampak Uncle Ivan terus menangis ndak hengat punya.
Dukung the birthday boy...boleh join queue untuk ambil gifts. Yay!
Adam & The Twins sibuk tawaf the restaurant...jadi yang besar2 & matang & cute biut ni jaklah dalam gambar. 
Happy One Year Old Nathan! Everyone in the family loves u dearly jadi nanti besar sila jangan ambil kesempatan jadi extra nakal ah. 

Lots of love; Ummi xx

Categories:

16 September 2012

Solo Adventure: Part 14 - Windsor Castle

On my last day of my Solo Adventure, I spent my whole day outside of London City. I bought a day tour ticket from the souvenir shop at the hostel; 2 days prior the tour. Cost me £68 for a tour that covers Windsor Castle, Bath & Stonehenge. 

I departed from the hostel after taking my light free breakfast at the cafe. Walked down to Holiday Inn Express which is just a stone away; where the meeting point was. A coach took me & few other to Victoria Station; and upon getting down from the coach we were told to queue up according to our destination. 
At sharp 9a, we departed for Windsor. Even in the coach, seat belt is a must thing to wear. The driver checked on each of us before setting off. It took less than hour to reach Windsor from London. For tour bus, parking lot will be near the train station. We need to walk a bit to reach the castle's entrance. 
We walked passed this on the way to the castle's main entrance. At the far left is the Curfew Tower, part of the Lower Ward. It is one of the oldest surviving parts of Lower Ward. The upper story contains the castle bells (1478) & the castle clock of 1689.
Because Windsor Castle is the official residence of the Royal Family; and it is still inhabited hence every visitor will need to undergo security check before entering. The security in the castle is very strict & the visitors are expected to follow the rules. 
The Norman Gate was built to secure the west entrance to the ward. 
St George's Chapel. Famous for its beautiful gothic architecture. 
It was Sunday & the church was closed for services. Inside this chapel lies the remains of Henry VIII, Charles I & Jane Seymour. 
Round Tower in the Middle Ward. It is a office space for the Royal Archives.
ER stands for Elizabeth Regina, latin for Queen Elizabeth. For a male monarch it is Rex. Ehem, doesn't ER sounds familiar? Walawei we share the same initial LAH!
The State Apartment; major part of the Upper Ward.
We need to line up to enter the Dolls' House because only 10-20 people are allowed to enter at one time. Considering NO PHOTOGRAPHY is allowed inside the Dolls House & State Apartment, I put my camera aside. And in order to be fair with the friends, I grabbed all photos below from the internet; mainly to share the beauty of the places with them. 

Very detailed miniatures indeed. Carefully design & made for Queen Mary.
Touring around the DH; admiring the architecture...I can't help but to imagine how more luxury life in the palace could be.
In the State Apartment; everything is real. No more dolls nor miniatures. This is the Grand Reception Room.

The Crimson Drawing Room was severely damaged in the 1992 fire when the ceiling collapsed and the walls were badly burnt. The restored ceiling incorporates many salvaged fragments from the original whilst the parquet floor was damaged beyond repair in the fire and was entirely replaced. (source: here)
The King's Bed Chamber
The Queen's Presence Chamber
Out from the SA, I saw a group of people gathering around. Quickly I made my way to the crowd...and saw this. 
If changing of guard involved only two to three sentries, it means the Queen is not home. Note on the far left; the tall stained glass window. It is the official entrance to the State Apartment.



Residence of the Governor of the Military Knights. The Knights are whom that represent the Order of Garter every Sunday.
On the right is The Lady / Albert Memorial Chapel. The curved brick building is the Horseshoe Cloister, originally built to house the lay clerks of the chapel.

The King Henry III gateway at the Lower Ward. This is the secondary entrance to the castle. And exit gate for visitors.
View of Castle Hill, Windsor from exit gate. The Statue of Queen Victoria was erected in 1887 to commemorate the Queen's golden jubilee. 
Building that houses numbers of branded shops. To get to the castle to & fro the coach parking lot, I have to walk through this building.
Replica of train that were used to carry Queen Victoria to the castle back then. After nearly 2 hours spent touring the castle, it's time to get back to the coach. We were given too little time to appreciate the palace...downside of travelling by tour; I'd say. 
I bought a super irresistible scrumptious blueberry CHEESE cake before hopping on the bus. Had it on the way to Bath; early luncheon!

The person responsible for introducing me to this castle is none other than my dear friend; Dana. I saw her pictures when she visited the palace sometime last year. Fell in love with the surrounding instantly. When she told me that Windsor Castle is one of the must-see places, I straight away put it in my itinerary! 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑