7 December 2016

Turkiye - Kale Hotel, Denizli


Property: Kale Hotel
Date:  7 April 2015 - 8 April 2015 (1 Night)
Price: TL 45 (~RM 66.15) per night
Room Type: Private Double Bedroom (Ensuite Bathroom)

Booked via booking.com

# The hotel facade. By walking to the right side of the hotel will lead to the famous Pamukkale Travertines. 
# My room. Double private with ensuite bathroom. And a balcony which I didn't get to enjoy lepaking at. The night was too cold during my stay. Water heater in the bathroom works fine.
# The Lobby. Cum reception & dining area.
# Super super filling breakfast. Yup, breakfast is free. It's included in the accommodation rent already.  

Those who plan to travel to other city i.e Goreme, Selcuk, Istanbul; after Pamukkale, u can buy the bus ticket from the Pamukkale Turizm building located next to the hotel. The bus will pick up passengers in front of the building hence they don't have to go to Denizli Otogar. 

I went to Selcuk after Pamukkale, and took the bus in front of the hotel. But the bus still make a stop at Denizli Otogar to pick up passengers. I would have wasted TL 3.50 if I were to followed my initial plan that is to take the dolmus to Denizli Otogar & later take a bus to Selcuk from there. Big thanks to the Ahjumma at Kale Hotel for informing me about the ticket counter in Pamukkale.

To conclude, I enjoyed staying at this hotel albeit having stay for a night only. It's near to the Pamukkale Travertines (less than 10 minutes walking distance) & surrounded by many restaurants.

Anyway, if u happened to go Pamukkale Travertines...go to White House Cafe to feed ur tummy. It is among the top recommendation for restaurant in Pamukkale by Trip Advisor. I promise, u won't regret dining there.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

4 December 2016

Turkiye - Fendo Hostel / Planet Paprika Hostel, Istanbul

Property: Fendo Hostel
Date:  4 April 2015 - 5 April 2015 (1 Night)
Price: TL 33 (~RM 48.90) per night
Room Type: 2 Bunk Beds Female Dorm (Shared Bathroom)

Booked via booking.com

# Bar owned by the same owner of Fendo Hostel. This is also the hostel's reception area. I collected my room keys & made payment here. 
# My bed (lower bunk) & locker.
# The kitchen; located at the same floor as my room. It is just outside the dorm actually. The door on the left leads to the Male Dorm.
# Bathroom on the left. That door with the chalk paper on it is where the Female Dorm is.
# Water heater works just fine but the water tend to slow down or worst; stop when the bathroom at the lower levels were used. 
# Oh yeah, this kinda staircase is normal for most hostel in Istanbul. I called it the Ron Weasley's Staircase.
Property: Planet Paprika Hostel
Date:  5 April 2015 - 6 April 2015 (1 Night)
Price: TL 30 (~RM 44.10) per night
Room Type: 4 Bunk Beds Female Dorm (Ensuite Bathroom)

Was actually forced told to change hostel by Fendo's owner on my second night in Istanbul. More about it here

# Located just a few blocks away from Fendo Hostel
# A dorm that can accommodate up to 9 people. And I had this room all by myself that night.
# Another Ron Weasley's Staircase.
It got rather cold at night during my stay there. And I had to inform the hostel's manager twice; which means turun naik tangga berlingkar dua kali! In the middle of the night some more. Best advice, do remind the manager to switch on the heater before u get into the room. Remind him many times else u'll end up freezing like me. 

# The reception cum dining area. 
I don't have much to say about both hostels. Had quite a bad experience with Fendo Hostel's owner. But if u asked me about my one night stay there; I'd say I'm pretty satisfied with the facilities offered. Clean dorm & bathroom, comfy bed, good free wifi connection & the the power plug at each bed is such a bonus. By the way, both hostels did not provide free breakfast for their guest. But worries not, there are plenty of kedai makan scattered around the hostels.

As for Planet Paprika Hostel, the only downside of it was the room heater. Didn't get to know the owner as I checked in pretty late & went out the whole day the next day. And am also glad that he let me checked out late. Dapatlah mandi, bersiap & packing before I left Istanbul for Denizli late in the evening. 

Please check booking.com or Agoda for more information about these hostels.

Read: Sampai sekarang belum get over kes Fendo Hostel tu tau.

eryantierdabdulkarim

Categories: , , ,

2 December 2016

Turkiye Day 8 - Last Day in Istanbul

Assalamualaikum. Marhaba.

Previous entry (here).

And finally! Siap juga entry trip Turkiye after nearly 2 years of dilly-dallying. Tahniah Bie! Akhirnya 'pulang ke pangkal jalan'.

11 April 2015
Istanbul

# Parking kereta. 
Adalah diselubungi rasa risau gila while dalam bas on the way to Eminonu from Eyup. Massive traffic jammed. Masa ni lah berdoa sungguh-sungguh supaya sempat buat semua yang diplanned. Soon after arriving at Eminonu, terus berlari pi tram station. Perlu naik tram sampai Kabatas & from there naik funikuler pi Taksim pula. 

Eyup ---> Eminonu (Bus No 99A) ---> Kabatas (Metro Tram) --> Taksim (Funicular)

Taksim Square

Sampai Taksim, terus pi Bagaj. Bukan mau kutip anak gajah, tapi mau tukar baju & tudung. Sambil tu mau touch up sikit sebab tahap rimas nearly hit the highest level. Sebelum kejadian hilang mood or merengus ndak tentu pasal, baiklah aku tunaikan hajat 'minda' duluan. First & foremost!

# Where I stored my anak gajah before leaving for Denizli few days ago.
Sudah yakin wangi & bersinaran, aku walkertapaki pi Hard Rock Cafe. Ada pesanan tambahan dari tanahair; geng Mak Jemahs mau tambah koleksi katanye. Haruslah tolong tunaikan hajat, fridge magnet jak pun bukan dia suru aku hangkut tugu di Taksim Square tu pun kan.

Settled tunaikan pesanan orang, aku pun buang masa cuci mata di Istiklal Caddesi (Street). Sambil beli sebiji dua souvenir untuk diri sendiri. Kalau untuk diri sendiri haruslah beli yang melibatkan 'pengisian perut'.
# Tengok ni jadi gila. 
# Apa yang diorang display tu, macam tulah banyak nuts dalam each package. Sedap gila, each time nampak gambar ni mesti telan liur berkali-kali. Taaaapun!
# More chocolates & Turkish delights. 
# Tapau Kumpir (among my favorite Turkish food). Selamat sampai Malaysia hokey!
# The nostalgic Istiklal Caddesi tram at the Galatasaray stop. 
Bila tengok balik album Turkiye ni, rasa sebak dada. Mau lagi part gambar-gambar di Istiklal Street. I still cannot imagine how the horrific incident could happened here. Suicide bombing attack took place near the Istiklal Avenue; a central shopping street sometime March this year. And the incident caused at least five deaths. Evil!
# One for the album. Yours Truly at Istiklal Caddesi.
Alhamdulillah such incident didn't happened while I was there. Because according to the news I read, at least 12 foreign tourists were among the injured from the attack. Ntah apa bingai betul lah manusia sekarang ni. 

Anyhow, lepas habis cuci mata di Istiklal I headed back to Bagaj. Masa sudah time untuk gerak pi airport. Biarlah sampai airport awal untuk elak kelam kelibut. Manalah tau jalan jammed ka apa kan. Ndak lah stress sendiri dalam bas. Kang nanti traffic light merah pun kau maki, kan Bie?!

Dari Bagaj, walkertapaki jak pi parking bus untuk airport limousine. Walau dekat, sempat jugalah sakit pinggang & bahu sebab suddenly berat anak gajah bertambah. Padahal bukan banyak pun aku beli. 
# Last view of Taksim Square. Dalam hati sempat berdoa moga diberi kesempatan untuk menjejak bumi bertuah ni lagi. Insha Allah, amin amin.
# Limousine bus bound for Istanbul Ataturk Airport. Merasa lah juga arrival at & departure from Turkey's 2 main airports.
Fare: TL 14
# Taken on the way to the airport.
# Till next time, annyeong Istanbul.
# Camii / Mosque
# Valens Aqueduct; once was a major water providing system of the Eastern Roman capital of Constantinople. 

Istanbul Ataturk Airport

Arrived Ataturk Airport after one hour plus on the road. Mau masuk bangunan terminal, every passengers need to undergo double security screenings. Tabahlah angkut & letak anak gajah atas X-ray machines. One before entering the international terminal building, and second time after going through the passport control.
# Up to Third Level u go Miss Err.
# Aktiviti mengepos segala poskad yang ndak sempat aku pos. Semuanya sudah selamat tiba di tangan penerima a week after my departure.
Di Ataturk Airport ni, free wifi adalah nan hado. Sudahlah sampai awal, mati kutu wei ndak tau apa mau dibuat. Dan-dan masa tu juga badan aku start panas. Petanda demam will soon pay me a visit. Sangap gila tercongok depan troli, I decided to lepak at this one kiosk cafe. I saw their wifi signage (for customer only). Dari sangap tunggu masa untuk drop luggage, baguslah aku kill time lepak dulu. Sambil ngopi. Sambil surfing. Sambil sibuk whatsapps ntah siapa-siapa yang sudi layan aku masa tu. And sempat juga ngadu nasib bakal-demam sama si Merengmate; orang yang jadi bahan rujukan aku untuk Turkiye trip ni.
# Killing time.
Ada dekat 2 jam juga aku lepak di cafe tu. Yang pasti aku ndak dapat jelingan tajam neither from the staffs or people around me. Manalah tau ada orang mau melepak tapi tiada seat sebab seorang minah asing conquer seat berjam-jam padahal minum cumalah segelas ice chocolate. Rata-rata buat hal sendiri. I like!
# Realiti kicked in. Ndak mau balik!
Lepas dropped luggage, aku memang ndak tunggu lama di departure hall. Bukan ada mau dibuat juga so aku pun terus masuk boarding hall. Masuk awal, boleh cuci mata area sana pula.
# Boarding hall
# Food court. 
Plan aku cuma mau meninjau area ni. I walked from one lot to another. Sekalinya perut berdangdut lapar. Siap specifically minta nasi! Demand ndak hengat. Ingat murah kah makan di airport diorang ni. 
# Ku turutkan kata perut sebab Lira pun masih banyak berbaki. And aku pun memang teringin mau rasa makanan di food court diorang (alasan koh!).
Keluar dari food court, aku tengok information board. Ok fine, departure gate sudah ditukar. Maka berjalanlah aku pi gate. Dengan harapan dapat duduk & layan mata seround dua before naik kapal. Seat dapat, tapi ndak dapat melelap sebab bising sangat masa tu. Ramai family travelling with kids. Aku pasrah. Jadinya layan telek gambar yang aku ambil sepanjang 8 hari di bumi Turki (ayat!). Al maklum, wifi kan nan hado. Sambil tu sempat bercerita sama few Malaysians yang sama flight ngan aku.

Ada seorang minah ni kerja di Doha. Traveled to Istanbul with her husband & 2 kids. And diorang habis dekat RM 2k untuk teksi jak. Susah berjalan bawa anak katanya. Aku iyakan jak sebab belum ada experience kan. Dengar 2k, rasa mau gugur jantung aku. And bila dengar teksi, terus jantung mau berhenti. Drama! Tapi fikir punya fikir, memanglah minah tu ndak kisah sebab kan untuk keselesaan anak-anak dia juga. Win win situation. Parents dapat sightseeing dengan aman & anak-anak ndak rimas/penat perlu jalan jauh-dan-berbukit. Lagipun minah tu bagitau gaji 10k tu kira murah di Doha. So bolehlah imagine berapa gaji dia sampai RM 2k tu ndak banyak mana for her.

Borak punya borak, aku baru perasan kapal kami belum sampai. It was already time for our departure. Tanya personnel in charge, diorang suruh kami tunggu. Yang Pak-Pak & Mak-Mak Arab sudah mula menceceh. The kids started throwing tantrums. And aku masuk fasa annoyed sebab masa tu jugalah badan mau mengigil & kepala berhelikopter bagai. Slowly I told myself to hold on. Biarlah demam once touch down Malaysia. But not at that time. Aku kena transit di Doha; walaupun cuma two hours gap masa but I definitely will be needing the energy to walk to the transit hall & later to the departure gate.

Bila dengar announcement yang flight delayed for an hour due to bad weather in Doha, terus rasa jantung stop berdegup. I need to be in Doha at least an hour early sebab nanti dari transit hall aku akan kena lalu passport control lagi sebelum masuk departure gate. Jarak to both areas bukan dekat! Masa ni lah rasa mau tikam dada sendiri kenapa bijak bestari pi ambil flight with 2-hours transit time only. Berani mati kan ko Bie. 

Argh! The agony of waiting? How can I ever possibly explain that?! I prayed & waited patiently. Tried calming myself by talking to the Malaysian lady sitting next to me. It didn't help much though. Lagi stress ada sebab minah tu ada 4 hours gap time before her flight to Malaysia. Whilst me? It was 2 freaking hours! I looked at the clock on the wall without blinking (ok; tipu!). Ntah berapa kali lepas keluhan. Ntah siapa perlu aku blame. Bad weather, siapa manusia untuk kawal. Oklah tu delay, daripada kena naik 'roller coaster' lagi. Immediately teringat bad experience flight AMS-LGW. Fine, sila terima hakikat thing happened for a reason. Aku ulang ayat tu banyak kali, walau dalam hati sebenarnya masih risau pasal flight balik Malaysia. Ndak kan kena beli ticket baru wei!
# Alangkah kecutnya hati bila tengok di luar, plane from Doha belum sampai. Huwaaa!
We were so happy upon being told the flight that will take us to Doha, Qatar has arrived. Rasa mau lompat bintang tapi aku adalah lemah. Kan kunun-demam. Sampai jak Doha, aku terus pecut 100m pi transit hall. Rupa memang out gila. Dengan sling bag macam mau putus, dengan nafas tercungap macam ndak cukup O2. Immigration officer yang check passport aku pun siap suruh aku calm down & tarik nafas. Simply embarrassing! Nasiblah ndak payah claim pastu check in luggage bagai sebab luggage dari Turkiye akan direct pi Malaysia. Aku ndak fikir pun pasal anak gajah masa berlari pecut tu. All I want was for me to reach & board the plane to Malaysia a.s.a.p! 

I board the plane with super messy face. And lets not forget the heavy gasping. I swear with such speed I could make it to our national athletic team. Lulus jadi pelari pecut negara. Sampai seat, terkejut mat salleh sebelah nampak aku. Hairan kali sebab belum habis bercungapan. Tapi part paling best when one of the FA came & gave me a cup of water. 

"Cik minum dulu, and tarik nafas. Calm down eh, Cik dah kat dalam flight."

Tetttt. Memang kelibut sangat kah aku sampai FA pun perasan. Nasiblah badan. Janji dapat naik flight. Sebenarnya rasa rugi gila berlari pecut sebab flight take off 40 minutes after I boarded the plane. Ciskek hampagas betul! Rupanya kalau connecting flight macam ni, flight akan reschedule bila one of the flights delayed. Ndak mau rugi bayar gantirugi lah tu kan. Kalau ku tahu.....! Nangis dalam hati masa dengar Captain announced. Flight will depart a little bit late because of the late arrival of the delayed flight from Istanbul to Doha. 

Ndak apalah, pengajaran untuk diri sendiri. Next time kalau mau bertransit, pilih yang not less than 4-hours gap untuk elak dari berlari pecut lagi. Haru biru kejadian di tengah malam. 
# Aku sudah selamat duduk & layan lagu, diorang ni pula masuk plane dengan ketenangan & keyakinan tinggi yang diorang ndak kan kena tinggal flight. Tabah!
We safely arrived KLIA in the evening the next day. And aku selamat demam gigil dalam flight. Selamat telan 4 biji Panadols sebelum touch down. Tidur adalah sangat terganggu dengan haba badan sendiri. Langsung ndak selesa. 

Tapi magic, once keluar dari perut kapal & lepas ambil bag, and berjalan pi pick-up area; aku suddenly sihat. Demam no more! Memang demam nyang-nyuk betul. Or sebab aku excited mau melepak sama minah-minah Divana. Tu cerita lain entry lah kan.

Phew sangat, akhirnya selamat aku habiskan entry trip Turkiye ni. Dekat dua tahun stuck di Turkiye oii! Finally, 'balik' Malaysia. Lepas ni aku share info accommodations & cost untuk trip ni pula. Insha Allah! 

Harapnya, sinar Rajin masih bersisa dalam diri.

eryantierdabdulkarim

Categories: , ,

29 November 2016

Turkiye Day 8 - Spice Bazaar / Eyup Mosque / Pierreloti

Assalamualaikum. Marhaba.

Fuh! Last entry was 2 months ago. Semangat menyeru hwaiting bagai; ke laut juga akhirnya. Oleh kerana suddenly rindu Turkiye, jadinya marilah seru mood R untuk sambung update. Lagi sikit mau habis Bibie oii.

Previous post (here).

Because this trip has been over a year ago; the excitement to share my experiences here has faded. Obviously (drama lebih!). Still excited to tell them live though. And also still very much agitated to do series of throwback pictures in instagram. Will definitely do that in one of these days. 

Hence I will only put captions on each pictures & try to scribble as much as I can. Taip 2 previous statements ni dengan harapan janganlah poyo semata; sekali ended up menceceh sampai beratusribu perkataan. Sebab benda tu selalu jadi everytime aku cakap cuma mau letak caption.

11 April 2015
Esenler Bus Terminal, Istanbul

Anyway, the Kamil Koc bus I took from Goreme dropped us at Esenler Bus Terminal. And mind u, this bus terminal (otogar) is super huge. I was half-asleep when the bus driver woke us up upon arriving. Imagine how blur I was when I got out the bus. Blur level paling maksimum! I can't access my memory box. Sia-sia save segala information dalam peti kepala. I stood at the side of the busy parking bay; simply trying to get a grip on the situation I was in at that time. After a few minutes I gained my 'sanity' back. Syukurlah nak, ndak blur sampai ke malam. 

Masa tengah 'muhasabah' diri, I noticed there were few of the passengers who took the same bus with me from Goreme; standing near me. Semua tunjuk ekspresi 'longkang'. Langsung ndak tau buat apa. Seriously; it's like we were just arrived from Mars. Sudahlah blur, keadaan hingar bingar manusia bercakap lagi menambah kusut. Tu belum campur bunyi enjin bas. And bunyi pujuk rayu attendants mini bus yang berebut-rebut pujuk kami untuk naik bas diorang. To Sultanahmet for TL 10 so the boy told us when being asked the fare. I was about to take the bait when suddenly macam ada bunyi loceng dalam kepala. Kringgg! Reminding me about the do's & don'ts list I've made prior the trip. Sikit lagi jadi mangsa tipu TL 10 nasiblah otak cepat bertindak. Baru teringat tips I came across while doing research about my Turkiye trip. That is to AVOID taking bus from Esenler Otogar to downtown Istanbul.

I read somewhere about the FREE shuttle bus to Findikzade Metro Station if I arrived Istanbul by Kamil Koc bus. Maka haruslah yang free itu kita tidak sia-siakan. I immediately shared the information with my fellow 'Kamil Koc members'. And kami pun gerak in group; masing-masing jadi ostrich panjangkan leher cari minibus yang ada logo Kamil Koc. We didn't search too long as the minibus parked just few metres away from where we're standing. Alhamdulillah selamat TL 10 aku. Just to be safe, before getting in the bus rajin-rajin kanlah bertanya attendant bus or the driver. Manalah tau minibus tu bukan pi downtown. After making sure we will be dropped at Findikzade, I got in the bus. Sebab traffic adalah sangat congested that morning, maka perlulah charge tenaga. Nasib baik sedar just before reaching the metro station. Phew!

Spice Market

I got off from the tram at Eminonu Station. Walked to Spice Bazaar & did some shopping. Paling haru perangai bila confident gila membeli itu ini sekali tengok Lira dalam dompet; terbelah jiwa. Nasiblah ada ATM machine near the market. Eh perlu lah ada kan, nama pun market. Logik lah ada ATM machine. Berlambak lagi. Sudah habis membeli terbelah, tumpang letak pelestik shopping & mini anak gajah di kedai aku shopping tu. Servis kenalah baik lepas aku melabur di kedai dia kan. Paksa-rela Abang Kedai angguk masa aku cakap mau tumpang letak bag. Masa ni memang tawakal habis; ndak larat aku mengangkut ke hulu hilir. Insha Allah selamat.

Findikzade Station ---> Eminonu Station via Metro Tram
# Rupa Spice Bazaar dari depan. Nampak jak kecil tapi sebenarnya luas yakmat. Sebelah kiri bazaar ni, siap ada benches & tables untuk melepak buat para suami yang setia tunggu sang isteri habis melabur duit.
# Fokus aku cuma beli rempah-ratus-teh-Turki-bajubajan.
# Al semangat beli segala macam rempah, sendiri ndak tau guna untuk apa.
# Apple tea the best. Itu sangat sangat dipersetujui.
Habis sesi membeli terbelah, aku ikut underground passage & went to the other side of the road where the Balik Ekmek ships are. Sebab masih awal, mood makan belum mari (padahal kejar masa; koh!). I walked to the left side & got into bus No. 99 bound for Eyup Sultan Camii (Eyup Mosque). Tapi sebelum tu sempat top up Istanbulkart di kiosk kecil depan bot Balik Ekmek. Balance dalam kad udah tinggal nyawa ikan. 

Tips: U can also take bus No. 99A to get to Eyup Sultan Camii. If u're unsure where the bus is heading, u can always ask the bus driver. Just mention Eyup Camii. 

Pierreloti / Piyerloti

Eminonu ---> Eyup via Bus No. 99 or 99A
# Taken from inside the bus. Yakin 100% bas yang aku naik tu memang lalu Eyup Camii.
Don't ask me which stop did I got off from the bus. All I remembered was I 'diligently' pressed the bell upon spotting the signage Pierreloti. Nasiblah driver bus ndak campak keluar. From the bus stop, I walked towards the mosque. Sila alert dengan signage. Pastu nampak Tourist Information booth. Masuk dalam & minta map; tanya direction as well. And siap-siap tanya which bus stop yang perlu aku tunggu bus untuk balik pi Eminonu. Berbekalkan map & direction given by the lady personnel; I started my Eyup exploration.

First thing first, mau naik Istanbul cable car or also known as Teleferik among the locals to the Pierreloti Hill. Niat asal mau mendaki Eyup Cemetery untuk sampai Pierreloti; but on second thought teleferik ride sounds great. Adakah penakut? Tettt.
#  Cemetery behind Eyup Mosque. Tapi meow demuk juga yang berjaya tarik perhatian aku.
# Jalan pi Teleferik station ni memang ala-tenang. Lalu few street stalls tapi sunyi kesepian sikit lah. Nama pun cemetery area kan. 
# Fare: TL 1.95 per way with Istanbulkart. Journey time will take approximately 2 minutes. 
# Eyup Mosque & Eyup Cemetery from afar
# Ndak sempat gayat, sudah sampai Pierreloti Hill.
# Behind me is the view of Golden Horn. 
# Gagah selca walau sebenarnya belum mandi. Tabah lah bukan selalu.
Ada cafe di atas bukit ni. Haritu sebelum sampai Istanbul, sikit punya semangat planning mau breakfast atas tu. Sambil layan view Golden Horn katanya. Sekali sudah di atas, sendiri pula rasa ndak selesa. So aku just ronda lebih kurang, sempat singgah toilet kejap. Sambil explore area cemetery, sambil berdolak-dalik lagi pasal plan asal. Konflik dalaman betul bab final decision tau. Aku sebenarnya mau turun pi masjid Eyup guna tangga di cemetery tu jak. Sekali bila nampak betapa curam tangga yang bakal aku guna; automatik plan cancelled. Sudahlah curam, saiz tiap anak tangga pula selebar alam. Sebelum kejadian jatuh tersungkur di kawasan kubur, baiklah turun guna teleferik jak. Selamat & jimat masa.

Seriau juga sebab aku ada baca at few sites that there were few crimes took place here. Worst, it is admitted by the prosecutor's office themselves that the cemetery has now become a place of prostitution & drug use by negligence. Astaghfirullah.

Eyup Cemetery 

"The Eyüp Cemetery or Eyüp Sultan Cemetery, is a historic burial ground located in the Eyüp district, on the European side of IstanbulTurkey. It is administered by the General Directorate of Foundations.[ One of the oldest and largest Muslim cemeteries in Istanbul, it hosts graves of Ottoman sultans and court members, grand viziers, high-ranked religious authorities, civil servants and military commanders as well as intellectuals, scientists, artists and poets." -wiki-

# One of the many graves at the cemetery. Semuanya memang bersimen macam ni. 'Decoration' jak yang berbeza.
After the Conquest of Constantinople, tomb was constructed above Abu Ayyup's grave & Eyup Mosque was built in his honor. Because he was known as one of the close companion of Prophet Muhamad PBUH, Eyup became sacred & many prominent Ottoman people requested burial in proximity of Abu Ayyup.

# Tapi memang tenang area ni. Bunyi burung jak yang memeriahkan suasana. Or sebab aku sampai super early hence the silence.
# Strictly accepting visit from family members only.
Aku turun pi masjid lepas layan blues seround-dua di observation deck. Tiba masa untuk layan perut pula. Baru terasa lapar bila nampak orang mencekik di Pierreloti Cafe. 

Sampai jak Eyup termini, laju aku atur langkah pi arah masjid. Masa ni memang rugi sebab keadaan ndak mengizinkan jadi ndak dapatlah aku solat sunat di sana. Rugi!
# Historic headstones from Ottoman era; different head coverings denoting the burial's profession or social status.
Eyup Camii / Eyup Mosque

"The mosque was the traditional site for the coronation ceremony of the Ottoman Sultans, where the new sultan was girded with the sword of Osman."

# Ablution fountain situated in the center, just outside the entrance to the mosque. 
# Beautiful water fountain in front of the mosque complex.

# Perut buat seruan alam. Mula tu mau pujuk sama cotton candy jak, tapi haruslah ndak jalan pujukan tu. 
# Mainly because mata sudah locked sama kedai Simit Sarayi. I miss their buns & breads.
# Sambil breakfast, sambil layan view. Memang sepanjang di sana, kerja aku cuci mata layan view jaklah. 
Settled makan, lepak lagi di fountain depan masjid (sambil extra aware sama masa). Lebih kurang puas hati, I headed to the bus stop to take the bus back to Eminonu. Ada misi mau terjah Taksim pula. Small shops selling varieties of chocolates started flashing in my head. Lagipun memang mau mengutip anak gajah di luggage storage. And from there I will take the limousine bus to the airport.
# I took the bus No. 99A back to Eminonu.  
Al-malang sebab bas adalah half penuh when it arrived. Maka pasrahlah berdiri terhumbang hambing. Lagi sadis bila jalan pi downtown sangat jammed. Boleh lah tahan men-sardinkan diri for nearly an hour walhal pagi tu ndak sampai 10 minutes aku sudah sampai Eyup dari Eminonu. Kuasa weekend. Semua pun keluar berlibur gitu.

Masa dalam bas aku sudah rimas sama diri sendiri. Dengan bersempit, dengan ndak selesa sebab belum mandi, dengan lapar padahal baru jak melantak bun bagak 2 biji, and segala macam dengan lagi. Paling aku risau sebenarnya; masa. Takut kelam kabut di Taksim nanti ndak tersempat laksana misi borong cokelat. Dari Eminonu kena naik tram pi Kabatas, then naik funiculer pi Taksim pula. Nasiblah dua mode of transportation ni ndak guna jalan raya. Else merana lah aku menangis belakang bas sebab ndak sempat buat apa-apa sebelum balik Malaysia. 

Sempat sebenarnya buat semua yang aku rancang. Singgah beli pesanan orang pun sempat. So cerita Taksim aku sambung next entry. Gigih warning diri sendiri untuk kasi habis entry Turkiye ni sebelum 2017 menjelma. Hopefully termakbul lah impian. 

eryantierdabdulkarim

Categories: , , , ,

Copyright © My Life, My Thoughts, My Dreams | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com | BTheme.net      Up ↑